Nordlig aniskjuke er en flerårig hvit kjuke (poresopp) som utelukkende vokser på selje eller nærstående arter på hele den nordlige halvkule. 

I fersk tilstand lukter den sterkt av anis, enkelte ganger så mye at en kjenner duften før en oppdager soppen. I tillegg til duften er arten karakterisert ved ruglete sporer, noe som er sjeldent innen poresoppene, og det har vært antydet at dette, sammen med den sterke duften, har noe med insektspredning å gjøre. 

Soppen ble opprinnelig beskrevet fra Saltdal i Nordland av presten Søren Sommerfelt i 1826. Den er bare kjent fra indre strøk av Østlandet, noen få indre fjordstrøk på Vestlandet og Saltdal, det vil si klimatisk kontinentale strøk med tørr og kald vinter og tørr og varm sommer. Dette til tross for selje vokser over hele landet. Årsaken til denne begrensete utbredelsen er ikke kjent.

I samisk kultur har soppen vært brukt som møllmiddel, og mange folkeslag i Sibir og Nord-Amerika har brukt soppen medisinsk. Slik bruk er ikke kjent fra Norge, dertil har soppen vært for sjelden.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Polyporales
Familie Polyporaceae
Slekt Haploporus
Art Nordlig aniskjuke H. odorus

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.