Nominaler i den greske antikken er antikke greske myntenheter. Det antikke Hellas ikke var et land eller en stat, men en lang rekke meget selvstendige og innbyrdes konkurrerende bystater som ikke så noen fordel i et felles myntsystem.

Den første kjente myntenheten i Europa, var den lydiske 'statér'. Under kong Krøsus ble det laget statérer i gull og sølv, hvor en statér i gull var verd 13 statérer i sølv. Men mens lydernes gull- og sølvmynter alltid het statér, som multippel: distaterér (to – også kjent som dobbel siglos) eller fraksjon: hemistatér (1/2) , kvartstatér (1/4) – fikk de mindre sølvmyntene navnet siglos.

Den første bystaten som slo mynt i Europa, var Aigina, som laget sin kjente «skilpaddemynt» og lot den få navnet statér. Fra Aigina til Athen er det en kort båttur, og hos atenerne skifter mynten navn til drakme.

Drakme betyr 'knippe'. Greske soldater eide sine våpen, og de skulle ha med seg seks små kastespyd, oboler, i felten. Disse var samlet i et knippe, drakmen. Om det var prisen på et slikt spydknippe som ga sølvverdien på en drakme, vites ikke, men det er godt mulig.

Atenernes mynt ga grunnlaget for det attiske myntsystem, med en rekke nominaler, med tetradrakmen (fire drakmer) som basis. Det attiske system var i utgangspunktet basert på vekt i godt sølv. Kobber/bronsemyntene (som kom sent) hadde den verdien styresmaktene bestemte, men var innbyrdes bestemt av chalkonens vekt, som var 1/12 basisvekt.

Sølv
Pentakaidekadrakme 4 1/6 B
Dobbel Oktodrakme 4 B
Dodekadrakme 3 B
Dekadrakme 2 ½ B
Oktodrakme 2 B
Tetradrakme (fire drakmer) Basisvekt 17,2 gram (B)
Didrakme ½ B
Tridrakme 1/3 B
Drakme ¼ B<
Tetrobol 1/6 B
Hemidrakme/Triobol 1/8 B
Diobol
Trihemiobol 1/16 B
Obol (Tetratartemorion) 1/24 B
Tritartemorion 1/32 B
Tartemorion 1/96 B
Hemitartemorion 1/192 B
Kobber/Bronse
Tetrachalkon 4 C
Dichalkon 2 C
Chalcon Basis C
Hemichalcon ½ C

Tabell: Oliver D. Hoover “Handbook of Greek Coins Series”, Classical Numismatic Group, Lancaster PA, USA.

Ingen av bystatene, heller ikke Athen, benyttet alle nominaler samtidig.

Varierende standarder

Vekten på basismynten, tetradrakmen, kunne variere mellom forskjellige stater/forbund av stater. Flere stater i Egeerhavet og Lilleasia holdt lenge på Aiginas skilpaddestatér som basismynt, denne veide 12,1 gram, men hadde nominalen didrakme, hvilket ville ha gitt en tetradrakme på 24,2 gram.

I det indre Egeerhavet holdt man lenge på elektrum som myntmetall, her var basisnominalen statér, med fraksjoner av denne: hemistatér (1/2), trite (1/3) og den vanligste: hekte (1/6 statér) og fraksjoner av denne. Her kunne basisvekten på statéren variere fra bystat til bystat, selv om de var nære naboer.

Lengst øst i Middelhavet hadde man shekelen (14 gram), men man i vest i de greske kolonier i Sicilia utviklet et myntsystem basert på 1 litra i gull (0,057 gram), hvor mynter fra 15 litrai og oppover til 100 ble slått i gull, mens fra 16 litrai og nedover til hemilitron ble mynten slått i sølv. Under dette kom kobbermyntene, hvor man også hadde 1 litra i kobber, ned til 1/12 litra.

I Italia/Sicilia finner vi også myntenheten nomos, normalt lik en didrakme/statér. Tidlig siciliansk mynt er gjerne basert på drakmesystemet fra Athen, men ikke nødvendigvis attisk vektstandard i alle byer.

Da Filip II og Aleksander III (den store) samlet de fleste greske bystater i Hellas og Lilleasia, ble attisk vektstandard og nominaler den vanligste, men ikke enerådende.

Særlig i de østligste deler av de hellenistiske riker, hos selevkidene og ptolemeerne gikk utmynting dels egne veier, stort sett på grunn av lokale forhold. Flere myntsystemer kunne leve side om side. Soldatene ville ha sin sold i drakmer, mens lokale kjøpmenn handlet i shekler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Oliver D. Hoover: Handbook of Greek Coins Series, Classical Numismatic Group, Lancaster PA, USA.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg