Nitrocellulosekrutt, røyksvak kruttype som består av mer enn 80 % cellulosenitrat. Det brukes i ammunisjon for ildrør (håndvåpen og artilleri). Pga. relativt lavt energiinnhold og lav forbrenningstemperatur har dette kruttet fordeler som liten erosjon i løpet og svakt munningsglimt.

Cellulosenitrat fremstilles ved nitrering av cellulose, en naturlig polymer som finnes bl.a. i tremasse. Vanligvis produseres en blanding av to nitreringsgrader (12,6 og 13,4 % nitrogen). Da tørr cellulosenitrat er et svært følsomt eksplosiv, fraktes det fuktet med ca. 30 % vann. Vannet ble tidligere fjernet ved tørking, men vaskes nå ut med alkohol. Det vannfrie og alkoholholdige cellulosenitratet tilsettes eter slik at eter/alkohol-forholdet blir 2:1. Denne blandingen løser lavnitrert cellulosenitrat, og det hele knas til en deigaktig gelatin. Gelatinen ekstruderes til strenger, kappes opp til korn eller valses til plater o.l.

Løsemiddelet fjernes ved tørking og utvasking. Fordi løsemiddelet må fjernes, fremstilles nitrocellulosekrutt i ganske små mengder av gangen. Under tørkingen krymper kruttet sterkt, og det danner seg lett porer som kan ta opp fuktighet. Poredannelsen motvirkes ved at mykningsmidler tilsettes (for å unngå nedsatt energiinnhold må nitreringsgraden samtidig økes). Kruttet kan også overflatebehandles med mykningsmiddel. Dette trenger et stykke inn under overflaten og demper brennhastigheten i starten (progressiv forbrenning).

En annen viktig tilsetning er den kjemiske stabilisatoren, f.eks. difenylamin i en mengde av ca. 1 %. Denne organiske basen binder sure produkter som dannes når cellulosenitrat spaltes. Reaksjonsproduktene ville ellers akselerere nedbrytningen, med selvtenning som følge i verste fall. For at kruttkornene skal gli og lett kunne fylles i ammunisjon, blir de ofte grafittert. Derved motvirkes også dannelse av statisk elektrisitet.

Se også krutt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.