nitritter – næringsmiddelkjemi

Nitritter er tilsetningsstoffer i mat, som i tillegg til konserverende effekt, påvirker smak og farge i produktene. Det hemmer veksten av flere bakterier, blant annet Clostridium botulinum som danner det svært giftige stoffet botulinumtoksin, hvis den får vokse. Botulinumtoksin kan oppstå i matvarer som pølser, leverpostei, sild eller gravet laks fremstilt under uhygieniske forhold eller oppbevart uhensiktsmessig, for eksempel ved feil temperatur (pølser på termos).

Nitritt er i dag bare tillatt i begrenset mengde til enkelte kjøttprodukter (blant annet bacon). Det kan føre til dannelse av N-nitrosaminer, som kan være kreftfremkallende. E249 kaliumnitritt og E250 natriumnitritt er tillatt brukt som konserveringsmiddel i noen kjøttprodukter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.