nisjekonstruksjon

Demning og hytte bygd av nordamerikansk bever Castor canadensis. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Nisjekonstruksjon er en prosess der organismer modifiserer det miljøet de bor i. Nisjekonstruksjon er svært vanlig og finnes i de fleste organismegrupper. Godt kjente eksempler på nisjekonstruksjon er blant annet dyr som bygger reir eller graver huler, tuer som bygges av termitter og maur, og planter som endrer tilgjengelige næringsstoffer i jorda. Ettersom miljøet blir endret kan det også påvirke de andre organismene som lever i samme område.

En arts nisje karakteriseres blant annet av de abiotiske miljøfaktorene som organismer tåler og trives i. En organisme som endrer miljøet slik at det passer med andre økologiske nisjer kan dermed sies å drive med nisjekonstruksjon.

I norsk natur er beverens dambygging kanskje det mest synlige eksempelet på nisjekonstruksjon. Beveren gjør så store endringer i miljøet at det passer mye bedre som habitat for beveren selv, men også for en rekke andre organismer. Det er beverens aktive bygging av dammer som gjør at det blir stillestående vann der det tidligere har vært rennende og høyere vannstand. I tillegg bygger beveren hytter og slipper ut mye biologisk materiale i vannet slik at vannforholdene blir påvirket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg