nirvana

Nirvana

En miniatyr som viser Buddha i nirvana

Av /Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Nirvana er lidelsens endelige opphør og frigjøring fra uvitenhet og videre reinkarnasjon, og dermed buddhismens frelsesmål. I indisk religion, og særlig i buddhismen, står nirvana i motsetning til samsara, den tilværelsen som er preget av fødsel og død og som derfor stadig forandrer seg.

Faktaboks

Uttale
nirvˈana
Etymologi

sanskrit; pali nibbana

Også kjent som

utslukning

Nirvana kan også forstås som en tilstand preget av en fornemmelse av enhet, harmoni og fravær av ego. I stor utstrekning synes dette å forutsette utøvelse av bestemte former for meditasjon. I Vesten blir nirvana brukt som synonymt med «paradis» eller i betydningene «tomhet», «det store intet» og lignende. Disse betydningene er ikke i overensstemmelse med ordets innhold i buddhismen.

I buddhistisk filosofi uttrykkes forholdet mellom samsara og nirvana slik: Samsara er et samspill av en mengde elementer (dharma) som i hvert øyeblikk oppstår i relasjon til hverandre og til det foregående øyeblikks elementer, mens nirvana verken forandres eller er avhengig av andre elementer. I visse retninger, der tanken om alle tings relativitet er viktig, betraktes samsara og nirvana som relative til hverandre, eller til og med som identiske (se Nagarjuna).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg