nikotin

Molekylmodell av nikotin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
nikotin av . CC BY SA 3.0
Strukturformel for nikotin
nikotin av . CC BY SA 3.0

Nikotin er en kjemisk forbindelse som er et meget giftig alkaloid. Det finnes i arter i tobakksplanteslekten, Nicotiana. I tobakksblader varierer mengden av nikotin fra 0,5 til 8 prosent, mens ferdig tobakk holder omtrent 2 prosent.

Faktaboks

Uttale
nikotˈin
Etymologi

etter Jean Nicot

Den kjemiske betegnelsen er 1-metyl-2-(3-pyridyl)pyrrolidin, og kjemisk formel er C10H14N2.

I tobakksbladene finnes nikotinet sammen med mindre mengder av flere kjemisk nærstående baser, og her foreligger nikotinet bundet til eplesyre og sitronsyre.

Kjemiske egenskaper

Nikotin er et derivat av pyridin. Det er en fargeløs væske med kokepunkt 247 °C; venstredreiende og er lett løselig i vann, etanol og eter. Ved henstand i luft farges den brun og lukter som tobakkssaus.

Fysiologisk virkning

Nikotin virker både på det sentrale og det perifere nervesystemet. Virkningen skyldes at nikotin etterligner acetylkolin, som er viktig i overføringen av nervesignaler. Nikotin virker også på blant annet blodtrykk, blodsirkulasjon, åndedrett og mage- og tarmfunksjon. Nikotin i ren form tas lett opp gjennom hud, luftveier og mage-tarmkanal.

Nikotinforgiftning opptrer i lettere grad hos uvante røykere med blekhet, hjerteklapp, svimmelhet, hodepine, kvalme og brekninger. Hos vanerøykere inntrer det en tilvenning som gjør at det kreves større nikotindoser for å fremkalle akutt nikotinforgiftning.

Kronisk nikotinforgiftning skyldes lengre tids overdreven tobakksbruk, og er karakterisert av slapphetsfølelse, skjelving, svimmelhet og andre nervesymptomer. Hyppig er hjertesymptomer som kan føre til organisk hjertesykdom. Også synet kan svekkes.

Dødelig nikotindose for voksne er ca. 40 mg, noe som tilsvarer innholdet i 1–2 sigaretter. Nikotin opptas imidlertid dårlig fra tobakk i magesekk og tarm, og dødsfall hos småbarn som har spist sigaretter, er sjelden.

Utvinning og anvendelse

Nikotin kan fremstilles syntetisk, men utvinnes i praksis fra tobakksbladene.

Nikotinsulfat løst i vann var tidligere alminnelig brukt som sprøytemiddel mot skadedyr på planter og trær. Det er nå forbudt i Norge, men brukes i mange andre land.

Nikotin anvendes også i plastre og tyggegummi til bruk ved røykeavvenning, og i e-sigaretter.

Navn

Stoffet har navn etter den franske ambassadøren i Lisboa, Jean Nicot, som innførte tobakksplanten til Frankrike i 1560.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg