Nikotin, 1-metyl-2-(3-pyridyl)pyrrolidin, meget giftig alkaloid som sammen med mindre mengder av flere kjemisk nærstående baser finnes i arter i tobakksplanteslekten, Nicotiana, der de foreligger bundet til eplesyre og sitronsyre. I tobakksbladene varierer mengden av nikotin fra 0,5 til 8 %; ferdig tobakk holder gjerne 2 %.

Nikotin er et derivat av pyridin med kjemisk formel C10H14N2. Det er en fargeløs væske med kokepunkt 247 °C; venstredreiende og er lett løselig i vann, etanol og eter. Ved henstand i luft farges den brun og lukter som tobakkssaus.

Nikotin virker både på det sentrale og det perifere nervesystemet. Virkningen skyldes at nikotin etterligner acetylcholin, som er viktig i overføringen av nervesignaler. Nikotin virker også på bl.a. blodtrykk, blodsirkulasjon, åndedrett og mage- og tarmfunksjon. Nikotin i ren form tas lett opp gjennom hud, luftveier og mage-tarmkanal.

Nikotinforgiftning opptrer i lettere grad hos uvante røykere med blekhet, hjerteklapp, svimmelhet, hodepine, kvalme og brekninger. Hos vanerøykere inntrer det en tilvenning som gjør at det kreves større nikotindoser for å fremkalle akutt nikotinforgiftning. Kronisk nikotinforgiftning skyldes lengre tids overdreven tobakksbruk, og er karakterisert av slapphetsfølelse, skjelving, svimmelhet og andre nervesymptomer. Hyppig er hjertesymptomer som kan føre til organisk hjertesykdom. Også synet kan svekkes. Dødelig nikotindose for voksne er ca. 40 mg, noe som tilsvarer innholdet i 1–2 sigaretter. Nikotin opptas imidlertid dårlig fra tobakk i magesekk og tarm, og dødsfall hos småbarn som har spist sigaretter, er sjelden.

Nikotin kan fremstilles syntetisk, men utvinnes i praksis fra tobakksbladene. Nikotinsulfat løst i vann var tidligere alminnelig brukt som sprøytemiddel mot skadedyr på planter og trær. Det er nå forbudt i Norge, men brukes i mange andre land. Nikotin anvendes også i plastre og tyggegummi til bruk spesielt ved røykeavvenning.

Navn etter den franske ambassadør i Lisboa, Jean Nicot, som 1560 innførte tobakksplanten til Frankrike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.