Nihonium er et radioaktivt grunnstoff med atomnummer 113 og atomsymbol Nh. Det hører til gruppe 13 i periodesystemet.

Faktaboks

Engelsk navn
nihonium

Ifølge én definisjon er nihonium det første supertunge grunnstoffet, som på engelsk betegnes SHE (superheavy element), og det er et atom (en nuklide) innenfor et masse- og kjerneladningsområde med ekstra stabilitet. Dette området kalles stabilitetsøya og fremkommer i kjerneteoretiske beregninger som nuklider med lukkede «magiske» kjerneskall.

Historie

Etter at kjerneforskere ved GSI (tungione-forskningslaboratoriet i Darmstadt, Tyskland) hadde oppdaget seks nye grunnstoffer med atomnummer 107–112, ville forskerne i 1997–1998 prøve å lage grunnstoffet med atomnummer 113. De fortsatte med sin til da vellykkede «kald fusjon»-metode og akselererte sinkioner for å bestråle vismut for å utføre kjernereaksjonen:

70Zn + 209Bi → 278113 + 1n

Men etter to eksperimentperioder som gikk over 25 og 21 døgn, ble det ikke observert et eneste atom med atomnummer 113.

En gruppe sammensatt av forskere fra Lawrence Livermore National Laboratory i USA og Joint Institute for Nuclear Research i Dubna, Russland, annonserte 2. februar 2004 at de hadde laget grunnstoff nummer 113. I tiden fra 14. juli til 10. august 2003, altså i 27 døgn, ble det kontinuerlig kjørt eksperimenter ved syklotronen i Dubna der americium ble bestrålt med kalsiumioner akselerert til 247 MeV kinetisk energi. Det resulterte i en varm fusjon der to forskjellige isotoper av atomnummer 115 (moscovium) ble antatt dannet i følgende reaksjoner:

48Ca + 243Am → 287115 + 4n

og

48Ca + 243Am → 288115 + 3n

Det ble observert ett atom av 287115 og tre atomer 288115, og alle fire atomer desintegrerte raskt med alfa-utsendelse til nihonium-isotoper og disse videre i en kjede på til sammen fem ledd.

Identifikasjonen av de dannede moscovium- og nihonium-nuklidene var utfordrende, da det krever at desintegrasjonskjedene fra disse inneholder eller ender i nuklider med kjent halveringstid og/eller alfa-energi. I dette tilfelle ender en desintegrasjonskjede i 268Db (dubnium) som er spontan-fisjonerende, men med kjent halveringstid på 32 timer. Et omfattende eksperiment for kjemisk identifikasjon av dubnium som desintegrasjonsprodukt av moscovium ble utført av sveitsiske kjernekjemikere fra Paul Scherrer-instituttet i Sveits sammen med gruppene fra Dubna og Livermore, og arbeidet ble presentert ved et internasjonalt symposium 5–12. juli 2004 i Peterhof, Russland.

Nihonium ble senere fremstilt ved forskningssentret Riken i Japan av en forskergruppe ledet av Kosuke Morita i september 2004. De benyttet samme reaksjon som tyskerne hadde forsøkt med sinkioner mot vismut, men japanerne hadde en mer intens stråle og et mer effektivt hastighetsfilter for rekylatomene. Dessuten bestrålte de vismut i 80 døgn og kunne registrere et atom som desintegrerte med alfastråling i en kjede ned til 262Db. Denne nukliden med halveringstid på 35 sekunder desintegrerer i 67 prosent av tilfellene med alfastråling og kunne dermed identifiseres. Morita og hans medarbeidere mente dermed å ha bevist at de hadde oppdaget grunnstoffet med atomnummer 113.

Navngivning

Fram til 2016 hadde nihonium det midlertidige navnet ununtrium og atomsymbolet Uut. De midlertidige grunnstoffnavnene settes sammen av prefikser som er basert på sifrene i atomnummeret, som her er 113. Grunnstoffet fikk navn etter prefiksene un, for tallet 1, og tri, for tallet 3.

Dubna foreslo becquerelium som det endelige navnet, mens japanerne foreslo japonium eventuelt rikenium. I 2016 endte grunnstoffet til slutt opp med navnet nihonium, etter Nihon, som er et av de japanske navnene på Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

nihonium
Elektronkonfigurasjon
[Rn]5f¹⁴6d¹⁰7s²7p¹

Kommentarer (5)

skrev John Engebretsen

«Ununtrium» fikk vel navnet «nihonium» i 2017?

svarte Tor Bjørnstad

Hei igjen, Ja, oppdateringer vil bli foretatt. Hilsen Tor Bjørnstad

skrev John Engebretsen

I tillegg til nihonium burde vel moscovium, tenness og oganesson ha egne artikler(?)

svarte Tor Bjørnstad

Hei, Ja, det har du rett i. Artikler kommer "i tidens fylde". Hilsen Tor Bjørnstad

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg