Newtonmeter er en avledet SI-enhet for energi (arbeid) eller dreiemoment. Symbolet for newtonmeter er Nm, og enheten defineres som produktet av kraft (angitt i newton) og lengde (angitt i meter).

Faktaboks

Uttale
njˈu:tn-
Også kjent som

Nm

Energi

Når kraft og lengde har samme retning, blir enheten brukt som energienhet.

Den vanligste enheten for energi er joule. Mens 1 joule kan defineres som energimengden en får med ytelse på 1 W i 1 sekund (Ws), kan 1 newtonmeter defineres som den energimengde (arbeid) som kreves for å overvinne en kraft på 1 newton over en avstand på 1 meter.

Dreiemoment

Newtonmeter

En kraft på en newton som påføres vinkelrett på en 1 meter lang arm fra omdreiningspunktet, fremkaller et dreiemoment på 1 newtonmeter.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Når retningen til kraften står normalt på lengden (det vil si avstanden til et omdreiningspunkt), blir newtonmeter brukt som enhet for dreiemoment. Innenfor ingeniørfagene er dette den vanligste betydningen av newtonmeter. For å unngå uklarheter er det derfor i praksis mest vanlig å bruke enheten joule om energi og reservere enheten newtonmeter til å angi dreiemoment.

Dreiemomentet er en form for kraft, men påtrykt gjennom en rotasjon representerer også det et arbeid eller energi. Et dreiemoment på 1 Nm som er påtrykt gjennom en hel omdreining utfører et arbeid tilsvarende 2π joule.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg