Faktaboks

Også kjent som

newar

Uttale
newˈari
Språkkoder
new (NEW)
ISO-639:3
new

Newari er et tibeto-burmansk språk som tales av ca. 860 000 i Nepal (2011), i Kathmandudalen samt i de fleste større landsbyer og byer i hele landet.

Landet Nepal har navn etter newar, som i eldre kilder benevnes nepalbhasha, 'nepalspråket'. Det var Malladynastiets språk og hadde sin klassiske blomstringstid frem til 1768, da Prithvi Narayan Shah erobret Katmandu. I 1950-årene begynte en renessanse for newar, men det er ikke blitt likestilt med nepali. I sin klassiske form er newar sterkt påvirket av sanskrit. Det hadde tidligere sitt eget alfabet, men nå brukes devanagariskriften.

Litteratur

Bortsett fra navn i Licchavidynastiets innskrifter på sanskrit er det eldste dokument på newar et skjøte fra 1207. Det eldste manuskript, en oversettelse av Hitopadesha, er datert 1360.

Ellers finnes det samlinger av sanger som til dels skriver seg fra tidlig Mallatid (1200–1380), og en dramatisk diktning, som er en fortsettelse av sanskrit- og maithili-dramaet. En rekke tekster er oversettelser av buddhistisk litteratur på sanskrit.

Den nyeste litteraturen på newar er sterkt preget av forbilder på hindi og nepali. Chittadhar Upasak 'Hriday' utgav diktsamlinger og et lengre dikt om Buddhas liv. Blant prosaforfattere kan nevnes Tirtharaj Tuladhar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg