Nevrologisk undersøkelse omfatter opptak av sykehistorie og en systematisk, klinisk undersøkelse av nervesystemet og muskulaturen for å avdekke sykdom eller skade i det sentrale eller det perifere nervesystemet.

Sykehistorien og funnene ved undersøkelsen vil kunne hjelpe legen med å finne ut hvilken type sykdom pasienten har og også lokalisere hvor i nervesystemet/muskelsystemet en eventuell sykdom sitter. Videre hjelper en nevrologisk undersøkelse med å bestemme hvilke videre undersøkelser som bør gjøres.

En klinisk nevrologisk undersøkelse gjennomføres både stående, gående, sittende og liggende på en undersøkelsesbenk.

De ulike elementene i en klinisk nevrologisk undersøkelse

Overordnede funksjoner

Her undersøkes våkenhet, mentale funksjoner og psykiske symptomer. Bevissthetsgraden undersøkes med Glascow Coma Scala. Mentale funksjoner undersøker i hovedsak med orienteringsevne, oppmerksomhet, visuospatiell evne, hukommelse, tale, språk og eksekutive funksjoner.

Hjernenerver

Det finnes tolv par hjernenerver. Disse undersøkes ved å teste luktesans, skarpsyn og synsfelt, øyebevegelser, følsomhet i ansiktet, bevegelse av ansiktsmuskulatur, hørsel- og likevektssans, svelgfunksjon og brekningsrefleks, bevegelse av nakken og til slutt artikulasjon ved tale og kraft i tungen.

Motorikk

Motorikken, altså muskelbruken, undersøkes ved å se etter ufrivillige bevegelser og svinn (atrofi) av muskulaturen. I tillegg består den motoriske undersøkelsen i å undersøke muskelspenningen. Dette gjøres ved å bevege over ledd (kneledd, albue, håndledd og ankel). Styrken i muskulaturen testes, sammen med tempo og finmotorikk i armer og ben.

Sensorikk

En sensorisk undersøkelse består av å undersøke for fem sansekvaliteter:

Det er ikke alltid det testes for alle fem sansekvaliteter og det er sykehistorien som avgjør hvilke sansekvaliteter som testes.

Reflekser

Det finnes svært mange reflekser som kan testes og ved en nevrologisk undersøkelse testes det mange ulike reflekser. Både senereflekser, posturale reflekser, primitive reflekser og hudreflekser testes ved en nevrologisk undersøkelse.

De senerefleksene som oftest testes er: biceps-, triceps-, brachioradialis-, patellar- og achillesrefleksen. Av hudreflekser testes plantarrefleksen og enkelte ganger abdominalrefleksen. Pupillerefleksen og blunkerefleksen testes som regel under hjernenervene.

Koordinasjon og test av lillehjernen

Ved testing av koordinasjon og lillehjernens funksjon ser man om pasienten klarer å gjøre sammensatte bevegelser uten at det blir oppstykket og hakkete og at bevegelsene er jevne og i et viljestyrt mønster. De vanligste testene å gjennomføre er pekefinger-nesetipp-prøven og hæl-kneprøven.

Stående stilling og gange

Undersøkeren ser også på pasientens gangfunksjon og evne til å stå med bena samlet med både åpne og lukkede øyne. Man undersøker også pasientens evne til å gå med korte skritt og hvordan evnen er til å snu seg rundt ved gange.

Andre undersøkelser

Det vil enkelte ganger være nødvendig med andre undersøkelser, slik som undersøkelse av hodestørrelse, undersøkelsen av ryggsøylen, nakkestivhet eller spesielle funksjoner slik som objektgjenkjenning, to-punktsdiskriminering eller andre kognitive tester.

Utstyr

Undersøkelsesutstyr som er helt nødvendig for å gjennomføre en nevrologisk undersøkelse er en nål, bomullsdott, reflekshammer, oftalmoskop og vibrasjonsgaffel. I tillegg kan det i enkelte situasjoner være nødvendig å ha ulike spørreskjemaer for testing av hukommelse og andre kognitive ferdigheter, ark og papir for at pasienten kan vise frem håndskrift og tegning av gitte objekter, målebånd, synstavle, Frenzels briller og ulike gjenstander (mynter, sikkerhetsnål, penn, nøkkel eller lignende) for objektgjenkjenning.

Videre undersøkelser

Den kliniske nevrologiske undersøkelsen vil være til stor hjelp når legen eventuelt skal bestille videre undersøkelser. De vanligste videre undersøkelsene er blodprøver, spinalpunksjon, CT, MR, elektroencephalogram og/eller elektromyografi og nevrografi. Enkelte sykdommer krever andre, mer spesialiserte undersøkelser.

Etter en nevrologisk undersøkelse kan man også konkludere med at det ikke er noe galt med nervesystemet og at videre undersøkelser ikke er nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg