nettstasjon

Typisk prefabrikert nettstasjon fra Møre Trafo.
.

Artikkelstart

Nettstasjonen er siste ledd i overføringsnettet for elektrisk kraft. Fra denne ledes kraften inn til til den enkelte kunde, vanligvis via jordkabel.

Faktaboks

Også kjent som

trafo-kiosk, transformatorkiosk, transformator

I en nettstasjon transformeres spenningen i distribusjonsnettet ned fra høyspent distribusjonsspenning (11 eller 22 kV) til lavspent distribusjonsspenning (230 eller 400 V). Spenningsnivået ut avhenger av typen fordelingsnett: 400 V i TN-nett, eller 230 V i IT- og TT-nett. (Se nettsystem).

Nettstasjonen består av én eller flere fordelingstransformatorer, lastskillebrytere og/eller effektbrytere for inn- og utkopling av sonekabler/sonelinjer og omkoplinger. Nødvendige strøm- og spenningstransformatorer for måling og vern. Utrustning for eventuell fjernstyring og håndtering av AMS.

Nettstasjonene kan være utvendig eller innvendig betjent. Nettstasjoner kan være plassbygd eller komme ferdig montert fra fabrikk. I eldre anlegg og på landsbygda er transformator og brytere gjerne plassert oppe i en strømmast, normalt en dobbeltmast med betjeningsplattform.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg