nettjenester

Artikkelstart

Nettjenester er tjenester som er tilgjengelig over internett eller et annet kommunikasjonsnett. Nettjenester er ofte synonymt med digital tjeneste eller internett tjeneste. De første nettjenestene var telegrafi og telefoni. Disse tjenestene krevde sitt eget fysiske kommunikasjonsnett. I dag forstår vi nettjenester i hovedsak som tjenester som tilbys over internett.

Tidlige internettjenester

Innboksen til en e-postklient

.

Blant de første tjenestene på internett var telnet som gjør det mulig å logge seg på en fjerntliggende datamaskin via nettet og benytte seg av ressursene på denne. En annen tjeneste var FTP (File Transfer Protocol), som åpnet for enkel overføring av filer fra én datamaskin til en annen. Begge disse tjenestene er fremdeles i bruk.

Den første populære tjenesten på internett var e-post, hvor man kan sende digitale brev med bilde, lyd og video til hverandre. Tjenesten Internet Relay Chat (IRC)—som muliggjør direkte kommunikasjon (chat) mellom brukere—utviklet i Finland i 1987.

World Wide Web

World Wide Web (WWW) er en internettjeneste som ble funnet opp av Tim Berners-Lee i 1991. Den ble først utviklet for internet bruk ved kjernefysikklaboratoriet CERN i Genève, og så gjort tilgjengelig på Internett i 1992. WWW er en klient/tjener tjeneste hvor brukeren (klienten) aksesserer tjenere ved hjelp av et klientprogram—en nettleser.

Den første nettleseren med grafisk brukergrensesnitt—Mosaic—kom i 1993. Den var gratis og bidro sterkt til WWW sin eksplosive vekst på 1990-tallet. I 1994 ble Netscape lansert, og 1995 lanserte Microsoft sin Internet Explorer. I dag er Google Chrome den mest benyttede nettleseren.

Ved bruk av WWW gis det tilgang til et stort antall typer nettjenester som: digital bank, digital avis (for eksempel vg.no), chatteprogram (for eksempel Messenger), sosiale medietjenester (for eksempel Facebook), online media streaming (for eksempel Netflix og YouTube), og leksikon (for eksempel Wikipedia).

Mobile nettjenester

I forbindelse med populariseringen av smarttelefonen ble mobile internettjenester populære. Disse tjenestene er tilgjengelige fra mobiltelefonen og omfatter mye av samme tjenestene som er tilgjengelig via WWW, men også en del nye tjenester som kun er tilgjengelig fra smarttelefonen som for eksempel Uber, Snapchat, WhatsApp og Instagram.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg