nervus medianus

Artikkelstart

Nervus medianus er en av hovednervene i armen. Det er en blandet nerve (både motorisk og sensorisk) som utgår fra armnervefletningens røtter C5/6-T1. I dette området er nerven lett å identifisere ved den såkalte medianusgaffelen – to strenger som kommer fra både den mediale og den laterale fasikkelen (fasciculus medialis & lateralis) på hver side av arteria axillaris.

Faktaboks

Også kjent som

medianusnerven

I overarmen

De to nervegrenene forener seg foran arterien og går langs overarmen, medialt mellom de to bøyemusklene (musculus biceps brachii og musculus brachialis) til albuens fremside. Nerven avgir ingen grener i overarmen.

I underarmen

Etter å ha passert albueleddet gjennomborer nerven musculus pronator teres og går inn mellom de overflatiske og dype bøyemusklene til fingrene (musculus flexor digitorum superficialis & profundus), ned til håndleddet. Underveis sender den ut en dyp gren som innerverer musculus pronator quadratus. I underarmen forsyner den ellers bøyemusklene motorisk (med unntak av musculus flexor carpi ulnaris og den ulnare delen av musculus flexor digitorum profundus).

I håndleddet ligger den like under den tynne huden og muskelfascien, idet den avgir tre sensoriske grener. Hovedgrenen går under retinaklet (retinaculum flexorum) i den såkalte karpaltunnelen (canalis carpi) sammen med fingrenes fleksorsener.

I hånden

I hånden forsyner medianusnerven tenarmusklene i tommelfingerballen motorisk (med unntak av musculus adductor pollicis), samt de radiale lumbrikalmusklene (musculi lumbricales I + II).

Sensorisk innerverer nerven håndflate- eller volarsiden av huden fra litt over håndleddet og ut i håndflaten til de radiale 3½ fingertuppene. På dorsalsiden innerveres omtrent ytterste halvdel av peke- og langfingeren.

Nerveskader

Siden nervus medianus ligger såvidt nær hudoverflaten i håndleddregionen, kan den skades ved selvpåførte snitt i huden med skarp gjenstand. Siden tenarmuskulaturen og de radiale lumbrikalmusklene derved kan lammes, vil forsøk på å knytte hånden resultere i manglende evne til opposisjon av tommelen og manglende fleksjon av peke- og langfinger (såkalt «svergehånd»). Ved albueskader vil dessuten pronasjonsbevegelse og bøying av underarmen umuliggjøres i varierende grad.

Ved ensidig arbeid med hendene kan fleksorsenenes seneskjeder hovne opp og gi økt trykk på medianusnerven i karpaltunnelen. Dette er kjent som canalis carpi-syndrom.

Les med i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg