neoteni

Ambystoma mexicanum

Axolotl gjennomgår ikke metamorfose til en landlevende form, som er vanlig hos salamandere. I stedet blir den forplantningsdyktig i larvestadiet og lever hele livet i vann. Ambystoma mexicanum, axolotl. Foto fra: I fangenskap

Sjimpanser i ulike aldre
Mange mener at mennesket er et resultat av neoteni ettersom vi deler flere likhetstrekk med unge sjimpanser og gorillaer enn eldre individer fra disse artene. Bildene er tatt av zoolog Adolf Naef i 1926.

Artikkelstart

Neoteni, det forhold at dyr oppnår kjønnsmodenhet på larvestadiet (eller annet tidlig utviklingsstadium) uten først å gjennomgå forvandling til voksen form, eller at voksne, kjønnsmodne individer har beholdt visse karakterer som utmerker larve- eller ungestadiet. Særlig kjent fra haleamfibier som lever hele livet i vann, for eksempel olm eller europeisk hulesalamander, Proteus anguinus, og fra axolotl, larven hos amerikanske salamandere i slekten Ambystoma. Hos de siste er neotenien i mange tilfeller miljøbestemt og forekommer f.eks. der dyrene lever i jodfattig vann. Ved jodtilførsel skjer normal forvandling til voksen form. I noen tilfeller synes neotenien hos axolotler å være arvelig bestemt.

Faktaboks

Uttale
neotenˈi
Etymologi
av neo- og gresk ‘utvide’

I utviklingshistorisk sammenheng har neoteni vært tillagt særlig betydning, f.eks. har man tenkt seg at ryggstrengdyr er utviklet fra neoteniske pigghudlarver.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg