Neokrom er en fotoreseptor som registrerer både blått og rødt lys i bregner, moser og alger som vokser skyggefullt og i lite lys. Disse har under evolusjonen koblet sammen rødtlysreseptoren fytokrom med blåttlysreseptoren fototropin og laget en kimær fotoreseptor, neokrom.

Faktaboks

Uttale

neokr'om

Etymologi
Navnet er fra gresk hvor neos betyr ung og chroma farge.

Organismer som har neokrom kan benytte både rødt og blått lys som signal i fototropisme og kloroplastbevegelse. Skyggetålende kryptogamer kan måle retningen hvor lyset kommer fra. Man finner ikke neokrom hos primitive bregner. For 130 til 230 millioner år siden utviklet bregnene seg til en rekke nye evolusjonære linjer, og det er indikasjoner på at evnen bregnene har til å leve skyggefullt skyldes horisontal genoverføring av gener for neokrom fra nålkapselmoser til bregner. Hos bregner spirer sporene til en liten fotosyntetiserende bregneforkim med hannlige (anteridier) og hunnlige deler (arkegonier). Sannsynligvis skjedde genoverføringen via bregneforkimen som kan vokse sammen med moser. Horisontal genoverføring er vanlig hos bakterier, men ikke så vanlig i planter.

Neokromer har utviklet seg uavhengig i alger og bregner. Grønnalgen Mougeotia, som har en stor kloroplast som reagerer på rødt, mørkerødt og polarisert lys, har to neokromer og to fototropiner som deltar i bevegelse av kloroplasten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Li F-W et al.: Horizontal transfer of an adaptive chimeric photoreceptor from bryophytes to ferns. PNAS 111 (18) (2014) 6672-6677; doi.org/10.1073/pnas.1319929111

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg