negotiabelt dokument

Artikkelstart

Et negotiabelt dokument er et dokument som:

Faktaboks

Etymologi

Første ordet fra fransk fr. négociable, som er avledet av latin negotium 'virksomhed, handel', av nec 'ikke' og otium 'fritid')

  1. gir uttrykk for («representerer») et underliggende rettsforhold, for eksempel et gjeldsforhold (for eksempel at Peder Ås skylder Lars Holm kr 1 000 000, eller at frukthandler Blom har krav på å få utlevert 100 kasser bananer fra transportøren), og
  2. er ment å være spesielt lett å omsette.

Kjennetegn ved negotiable dokumenter

Negotiable dokumenter kjennetegnes av at innsigelser fra det underliggende rettsforholdet, og som ikke fremgår av dokumentet selv, ikke kan gjøres gjeldende mot en godtroende erverver, se for eksempel gjeldsbrevloven § 14 og § 15.

Det er dette kjennetegnet som gjør at negotiable dokumenter er spesielt lette å omsette: en person vil oftere være villig til både å erverve et slikt dokument og gi en god pris for det, når han vet at han får den retten som dokumentet gir inntrykk av.

Eksempel:

  • Lars Holm overdrar et omsetningsgjeldsbrev til Hans Tastad. Av omsetningsgjeldsbrevet fremgår det at Peder Ås skylder Lars Holm kr 1 000 000.
  • Realiteten i det underliggende forholdet (forholdet mellom Peder Ås og Lars Holm), er imidlertid at Peder Ås allerede har betalt kr 200 000 til Lars Holm. Dette er imidlertid ikke påført omsetningsgjeldsbrevet.
  • Hvis Hans Tastad er i god tro, og verken vet eller bør vite at Peder Ås allerede har betalt til Lars Holm, kan ikke Peder Ås gjøre betalingen gjeldende overfor Hans Tastad. Det betyr at Peder Ås må betale hele beløpet på kr 1 000 000 til Hans Tastad, og så må Peder Ås heller kreve regress fra Lars Holm i stedet.

Eksempler på negotiable dokumenter

Eksempler på dokumenter som kan være negotiable er gjeldsbrev (omsetningsgjeldsbrev), konnossementer, sjekker og veksler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg