impaktitt breksje
Impaktitt breksje fra Gardnoskrateret, Hallingdal.
impaktitt breksje
Av .
suevitt
Suevitt fra Ries-krateret, Bayern, Tyskland.
suevitt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Impaktitt er en gruppe bergarter som er resultatet av et større meteorittnedslag med dannelse av et meteorittkrater. Impaktitt kalles også nedslagsbergarter.

Faktaboks

Også kjent som
impaktitter

Disse sjokkmetamorfe bergartene er dannet ved kraftige mekaniske krefter (kortvarig høyt trykk på 250 000 til 1 million atmosfærer) og høye temperaturer som forekommer ved treffpunktet. Bergarter blir knust opp og kan bli omdannet /smelte opp på grunn av den høye temperaturen (se diaplektisk glass).

Nedslaget kan medføre dannelse av mineraler som stishovitt og coesitt som kun kan oppstå under høyt trykk. Stishovitt blir dannet ved trykk på over 100 000 atmosfærer, og coesitt oppstår ved trykk på over ca. 300 000 atmosfærer. Påvising av kvarts med sjokklinjer er ofte en god indikasjon på et tidligere meteorittnedslag.

Tektitter, som er små glasslegemer som opptrer i flere områder på Jorden, er oppstått ved at smeltet bergartsmateriale er slynget ut med høye hastigheter fra meteorittkratre kan også regnes som en impaktitt.

I Tyskland er Ries-krateret de mest kjente nedslagskratere for impaktittbergarten suevitt. Gardnosbreksjen, som inneholder mikro-diamanter, er et eksempel på impaktittbergart i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg