Naturlig ventilasjon, prinsipp for ventilasjon av bygninger. Luftskiftet forårsakes av vindtrykket og den termiske oppdriften man får på grunn av temperaturforskjellen ute og inne (skorsteinsvirkning). Forurenset inneluft trekkes ut gjennom avtrekkskanaler fra de mest forurensede rommene (kjøkken, WC, bad, vaskerom i boliger) og føres opp med utløp over tak. Frisklufttilførselen skjer gjennom ventilasjonsåpninger i ytterveggene (for eksempel spalteventiler over vinduene) og eventuelt utettheter.

Med naturlig ventilasjon vil luftskiftet i stor grad variere med uteklimaet, og det kan være vanskelig å sikre at man alltid har et luftskifte på 0,5 luftvekslinger per time, som ansees som et minstekrav for boliger. Systemet gir heller ikke mulighet for gjenvinning av varme fra avtrekksluften.

Tidligere var naturlig ventilasjon enerådende, men brukes nå bare i en viss utstrekning i småhus for boligformål. Stort sett brukes mekanisk ventilasjon, det vil si viftedrevne anlegg, der man kan styre luftskiftet og benytte varmegjenvinning.

Fordelene med naturlig ventilasjon er blant annet redusert energiforbruk til vifter, og i flere land arbeides det med utvikling av systemer basert på prinsippene for naturlig ventilasjon, men som gir bedre sikring av luftskiftet og mulighet for varmegjenvinning (vifteassistert naturlig ventilasjon eller hybrid ventilasjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg