Landskapet i Hamarøy kommune er vilt og vakkert som beskrevet i flere av Knut Hamsun sine bøker. Området har kystklima med overveiende sørvestlig vindretning.

Kysten er meget sterkt innskåret med flere større halvøyer og øyer. Bare på den største øya, Finnøya (67,6 kvadratkilometer), og på den egentlige Hamarøya er det større sammenhengende områder med lavland. De høyeste toppene finner man i de indre strøk, høyest er Gasskatjåhkkå (Gaskačokka; 1517 meter over havet) på grensen til Sørfold. Her er også flere mindre breer. Til tross for lavlandsområdene på Hamarøya og Finnøya ligger bare omkring en femtedel av kommunen lavere enn 60 meter over havet.

Størstedelen av berggrunnen i kommunen består av granitt av prekambrisk alder. Disse er stedvis i indre strøk dekket av glimmerskifere. Helt i vest, ytterst på den egentlige Hamarøya, finner man syenitter, meget harde bergarter tilhørende Lofoteruptivene. Disse danner et vilt fjellparti, Hamarøytindan, med blant annet Vågsfjellet i vest (948 meter over havet) og det karakteristiske Hamarøyskaftet (613 meter over havet).

Kommunevåpenet er bildet av gaupe som finnes i de øde fjellområdene. Mest synlig av rovdyrene er ørner. Langs kysten finnes rikelig med sjøpattedyr som otrer. Havet er rikt på fisk som til alle tider har gitt det viktigste næringsgrunnlaget. Rike rein-beiter i fjellet. Fjellbjørk er vanlig.

Hamarøy er vidstrakt med variert natur. Kommunen kan deles i fem ulike områder:

  • Ytre Hamarøy – halvøy vest for Hamsund som består av fjell og kystlinje ut mot havet. Innenfor kysten finnes et fjellparti, Hamarøytindan, med blant annet Vågsfjellet i vest (948 meter over havet) og det karakteristiske Hamarøyskaftet (612 meter over havet). Ved fergestedet Skutvik finnes et våtmarksområde med flere vann.
  • Nordre Hamarøy – området nord for Hamsund og Oppeid til Tranøy. Nordbygda har et småkupert landskap med furuskog. Brennvikvannet.
  • Østre Hamarøy – området øst for Oppeid. Østbygda har slake åser omkring bygdene Ulvsvåg og Sørkil. De høyeste toppene her er Hatten (850 meter over havet) og Bjønnkjeften. På kysten ligger Presteidfjorden og Tannøya.
  • Midtbygda – området fra Varpa til Tømmerneset.
  • Indre Hamarøy – Sagvassdalen og fjellene mot Steigen, Sørfold og Sverige. Dette er det høyest beliggende område i kommunen (Gasskatjåhkkå 1517 meter over havet) og flere mindre isbreer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.