Nattklubben Skaugum
Skaugum har i mange år vært Palace Grills nattklubb, like egenartet som restauranten selv.
Smuget var en viktig musikkscene i Oslo fra 1983 til 2011.
.

Nattklubb er et utested som holder åpent sent på kvelden og natten.

Faktaboks

Etymologi
engelsk night club

Lovverk

Nattklubber er lovregulert, først og fremst gjennom Serveringsloven, som regulerer serveringssteder i Norge. Nattklubben må oppfylle de kravene som stilles til serveringssteder, blant annet serveringsbevilling, godkjennelse av arbeidsstedet og daglig leder som har bestått Etablererprøven for serveringsvirksomhet. I tillegg må nattklubben forholde seg til TONO og regelverket som gjelder spilling av musikk med opphavsrett og levende musikk. Nattklubben må dessuten søke om utvidet åpningstid, og det er kommunen som fastsetter åpningstider for nattklubbdriften.

Typer

Pigalle bar og nattklubb
Pigalle bar og nattklubb satset på oppgradert bar. I 2022 gjenåpnet Pigalle med DJs og show i tillegg til bordtelefonene som Pigalle var viden kjent for.
Av .

Én type nattklubb er steder med musikkscene, og ofte et dansegulv, eller med kabaret, vaudeville eller show i ulike varianter. En helt annen type nattklubb er et fristed for ulovlig virksomhet eller lukkede møtesteder for frivillig eller betalt sex. Alle typene kan ha servering av mat, og alkoholservering er nesten alltid viktig for lønnsomheten.

De første nattklubbene i New York City på attenhundretallet var medlemsklubber. Medlemskap kunne tegnes i døren, gjennom bekjentskap eller med utgangspunkt i sosial status eller god økonomi. I dag har nattklubber bare unntaksvis medlemskap, men jazzklubben Penguin Club i Oslo, som var i drift fra 1953 til 1973, hadde 8000 medlemmer på slutten av femtitallet.

De største byene har i dag nattklubber med ulike profiler og kombinasjoner og er ofte kjent for levende musikk, innovative cocktailbarer eller sceneshow. Klubber for homofile og andre LHBT-grupper holdt en lav profil på midten 1900-tallet, og i takt med at homokulturen ble alment akseptert, har disse klubbene markedsført seg med sin spesifikke stil.

Historie

Enkelte nattklubber avkrevde en form for medlemsavgift, og dette skal være bakgrunnen for betegnelsen «klubb». Det engelske ordet «club» eller «clubbe» ble på 1600-tallet brukt i England om uformelle grupper som samlet seg om en sak eller en interesse på kafeer og andre bevertningssteder.

De første nattklubbene dukket visstnok opp i New Yorks underholdningsdistrikter på 1840-tallet. Med dansegulv, levende musikk og vaudeville-show tiltrakk de seg turister og lokalbefolkning som søkte underholdning eller friere miljøer. Nattklubbene kunne servere alkohol uten bevilling, tillate sexsalg og gambling.

Under den amerikanske forbudstiden 1920–1923 åpnet mange ulovlige nattklubber, kalt speakeasy. Slike steder kunne være en mulighet for afrikansk-amerikanere til å spille jazz for en viss betaling. Allerede tidlig på attenhundretallet hadde man ulovlige serveringssteder i England som hadde samme betegnelse. I USA sies det at ordet kom fra uttrykket knock three times and speak easy («bank tre ganger og snakk lavt», det vil si gjennom et nøkkelhull). En annen vanlig forklaring er at gjestene måtte snakke lavmælt for å unngå oppmerksomhet, eller at man måtte snakke lavmælt om det ulovlige serveringsstedet.

I Storbritannia var dansestedene rundt 1900-tallet forløpere for nattklubbene, som for alvor dukket opp på 1940-tallet, hovedsakelig med vekt på musikk og dans.

Nattklubber i Norge

Nova Nightclub i Stavanger.
.
DJ Vera på nattklubben Elsker
Nattklubben Elsker er et musikksted som også har sceneshow. Her DJ Vera, kjent DJ på Elsker og den første DJ som spilte på Operataket.
DJ Vera på nattklubben Elsker
Av .

Restauranten Georges i Kristian IVs gate 9 i Oslo åpnet i 1956 det som muligens var Norges første nattklubb. På 1980-tallet var den kjent som Leoparden og gikk under kallenavnet Leppa. Rosekjelleren var opprinnelig et sted for kabaret-underholdning under revyteateret Chat Noir og åpnet i 1937. Revyartisten Einar Rose eide og drev den i mange år og opptrådte ofte på scenen med sine berømte sketsjer. I løpet av sin lange levetid til omkring 1970 fikk den et mer lettlivet preg med narkotikaomsetning, striptease og prostitusjon.

Regnbuen var et seriøst sted for levende musikk som åpnet i 1938 og stengte i 1983. NRK hadde i flere år faste sendinger fra musikkscenen på Regnbuen. Pigalle i Grønlandsleiret åpnet som nattklubb i 1961. I dag er den en cocktailbar med høy kvalitet og retro-design.

P17 i Pilestredet 17 hadde mange konserter og var populær på 1970- og 1980-tallet. Smuget var en viktig musikkscene og et sosialt møtested fra 1983 til 2011. Artister som Prince, Bruce Springsteen, Randy Crawford, Peter Gabriel, Mick Jagger og Stevie Wonder spilte på Smuget. I flere år ble TV-programmet Torsdagsklubben sendt fra Smuget.

Rubinen nattklubb i Bergen spilte en viktig rolle for Bergen Beat-musikken på 1960-tallet. Nattklubben gikk inn i 2010. The Place i Stavanger var en ulovlig homo-nattklubb som ble stengt i 1984.

Nattklubben Kristiania trakk store internasjonale navn til jobben som DJ på 1990-tallets og regnes av mange som Oslos beste nattklubb.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg