Natthus
Moderne natthus av glassfiber hvor lukene for korreksjonsmagnetene er åpnet. Magnetenes plasseres slik at kompassets deviasjon er et minimum.
Natthus
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Natthusdetaljer
Magnetkompasset er plasert i toppen av natthuset.
Natthusdetaljer
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Styring etter kompass
I prismet i taket kan rormann lese av magnetkompasset i natthuset og styre etter dette.
Styring etter kompass
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Natthus er en søyle som holder et skips magnetkompass. Normalt er et natthus cirka 1,5 meter høyt og laget av umagnetisk materiale som glassfiber eller mahogni, og normalt er det plassert på styrehustaket på skip.

I tidligere tider kunne natthuset være plassert rett foran rattet der man styrte skipet, men nå er dette ikke vanlig. Fra natthuset er det nå ofte montert et prismesystem gjennom styrehustaket, slik at rormannen kan lese av kompasset som er montert i toppen av natthuset. Kompasset kan i tillegg avleses med en elektronisk sensor som er montert på kompasset. Inne i natthuset er det montert lys som blir drevet fra skipets nødstrømskilde. Lyset i natthuset kan dimmes for ikke å ødelegge nattsynet til rormannen. Videre er alle natthus forsynt med forskjellige former for magneter som kan justeres og korrigeres for å minimalisere kompassets deviasjon. Dette er:

  • Langskipsmagneter, som kompenserer for fast langskipsmagnetisme i skipet.
  • Tverrskipsmagneter, som kompenserer for fast tverrskipsmagnetisme i skipet.
  • Krengemagneter, som kompenserer for flyktig magnetisme i vertikalt jern.
  • Kvadrantkulene, som kompenserer for flyktig magnetisme i horisontalt, symmetrisk jern. På nyere natthus kan kulene være erstattet av plater som kan flyttes inne i en boks.
  • Flinders bar, som kompenserer for flyktig magnetisme i vertikalt jern som varierer med breddegraden (ikke alle natthus har Flinders bar).

Korrigering av kompasset gjøres når skipet er nytt, og når det er gjort ombygginger. Den Internasjonale maritime organisasjonen (IMO) stiller krav om at skip skal ha godkjent kompassutrustning og om ytelsen på disse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bowditch, Nathanial (2019). The American Practical Navigator. Defense Mapping Agency Hydrographic Topographic Center.
  • Kjerstad, Norvald (2022). Elektroniske og akustiske navigasjonssystemer. Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg