natthimmellys

Natthimmellys, meget svakt lys som sendes ut fra den øvre atmosfære om natten. Natthimmellys må ikke forveksles med nordlys. Selv om en del av spektrallinjene er sammenfallende, er dette to helt forskjellige fenomener.

Faktaboks

Etymologi
engelsk nightglow eller airglow

Dannelse

Natthimmellyset dannes ved at energi frigjøres ved fotokjemiske reaksjoner mellom ioner, atomer og elektroner. Dette kan for eksempel skje ved at oksygenatomer, som opprinnelig ble dannet ved spalting av molekyler ved solstråling, rekombinerer og danner molekylært oksygen, samtidig som energi frigjøres ved at det sendes ut lys. Lysutsendelse kan også skje ved at energi frigjøres ved sammensmelting av frie elektroner og atomer.

Utseende, beliggenhet

Natthimmellyset ligger over hele himmelen, uten strukturer, stråler eller bånd. Det kommer hovedsakelig fra to høydeområder, 80–130 km og 150–300 km. Strålingen fra det laveste området kommer vesentlig fra molekylært og atomært oksygen, med den grønne oksygenlinjen ved 557,7 nm som en dominerende emisjon, og fra natrium og hydroksyl. Lysutsendelsen i det øverste høydeområdet kommer fra atomært oksygen, med røde emisjoner ved 630,0 nm og 636,4 nm, og fra atomært hydrogen.

Geokorona

Det finnes også tilsvarende lysutsendelser fra den øvre atmosfære på dagsiden og i overgangsområdene mellom dag og natt. Dette skyldes imidlertid andre prosesser, slik som resonansstråling og spredning. Sett utenfra vil Jorden dermed omgi seg med en lysende sky, geokoronaen, med hydrogenemisjoner som dominerende emisjonslinjer og hvor hydrogen er den dominerende gass.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg