Natalideflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Det finnes 11 arter i 3 slekter. Hannen har et spesielt "natalideorgan" på snuten, dette er muligens en duftkjertel.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Natalidae

Beskrivelse

Dette er små og spinkle arter, 4-10 g, med brede vinger for langsom flukt. Både føtter og hale er lange og spinkle, de kan være lenger enn kroppslengden. Halen er helt omslutta av halehuden. Pelsen lang og myk; grå, brun, gulig eller rødlig. Buken er lysere. Ørene er store og brede og rettet framover, de er formet nesten som en trakt. Øynene er små og kan være temmelig usynlige. Tommelen er liten.

Voksne hanner har spesiell struktur på snuten, et "natalideorgan". Dette er muligens en kjertel som produserer duftstoffer. Den er ikke alltid synlig på utsiden av snuten. Natalideflaggermus er de eneste flaggermus som har denne strukturen.

Levevis

Natalideflaggermus flyr med flagrende, nesten møllignende, bevegelser og plukker små insekter fra vegetasjonen. De holder til i store kolonier i fuktige grotter og gruveganger. Enkelte kan også holde til i hule trær. De lever i ulike skogshabitater. Hunnen får én unge i kullet. Dvale er kjent i det minste hos noen arter.

Utbredelse

Natalideflaggermus er utbredt i tropisk Amerika; Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia, inkludert Mexico. Tre arter er trua av utryddelse: 1 CR, 2 VU.

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Natalidae
GBIF-ID
9365

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg