narreklubbemorkel

Narreklubbemorkel (Neolecta vitellina) likner på en liten gul morkel, men den er ikke i slekt med noen av de andre morklene. Den representerer en urgammel evolusjonslinje som har overlevd til i dag. Nærmeste slektninger er f.eks. heksekost- og blæresoppene.
narreklubbemorkel
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Narreklubbemorkel, Neolecta vitellina, likner på en representant for jordtungefamilien, eller enda mer på en klubbemorkel. Men den er i virkeligheten en svært fjern slektning. Inngående studier av både oppbygning og DNA-sekvenser viser at den tilhører ursekksporesoppene, en gruppe som også omfatter heksekost- og blæresopper, spaltegjær, Schizosaccharomyces, og den humanpatogene soppen Pneumocystis jirovecii. Men narreklubbemorkel er den eneste av ursekksporesoppene som har fruktlegemer. Ting tyder på at soppen tilhører en svært gammel linje og hvor slekten Neolecta har overlevd. Ikke rart at mykologene omtaler den som et levende fossil, en "dinosaur" i soppriket.

Faktaboks

Også kjent som

Neolecta vitellina

Narreklubbemorkel er uvanlig, men fins spredt i Sørøst-Norge, og med et par isolerte forekomster i Nordland og Troms. Den er knyttet til røtter av gran, men om den er parasitt eller saprotrof, vet vi ikke.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Sekksporesopper Ascomycota
Underrekke Ursekksporesopper Taphrinomycotina
Klasse Neolectomycetes
Orden Neolectales
Familie Neolectaceae
Slekt Neolecta
Art Narreklubbemorkel N. vitellina

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg