narreklubbemorkel

Narreklubbemorkel (Neolecta vitellina) likner på en liten gul morkel, men den er ikke i slekt med noen av de andre morklene. Den representerer en urgammel evolusjonslinje som har overlevd til i dag. Nærmeste slektninger er f.eks. heksekost- og blæresoppene.
narreklubbemorkel
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Narreklubbemorkel er en soppart som hører til ursekksporesoppene. Den representerer en urgammel evolusjonslinje som har overlevd til i dag, og omtales som et "levende fossil". Narreklubbemorkel er den eneste av ursekksporesoppene som har fruktlegemer.

Faktaboks

Også kjent som

Neolecta vitellina

Beskrivelse

Narreklubbemorkel (Neolecta vitellina) likner på en liten gul klubbemorkel, eller en representant for jordtungefamilien, men den er ikke i slekt med disse.

Utbredelse og levevis

Narreklubbemorkel er uvanlig, men fins spredt i Sørøst-Norge, og med et par isolerte forekomster i Nordland og Troms. Den er knyttet til røtter av gran, men om den er parasitt eller saprotrof, vet vi ikke.

Slektskap

Narreklubbemorkel hører til ursekksporesoppene, en gruppe som også omfatter heksekostsopper og blæresopper, spaltegjær, Schizosaccharomyces, og den humanpatogene soppen Pneumocystis jirovecii. Dette er bekreftet av inngående studier av både oppbygning av sporer, sporedannelse, ultrastrukturer og DNA-sekvenser.

Ting tyder på at soppen tilhører en svært gammel linje og hvor slekten Neolecta har overlevd. Mykologene omtaler den som et levende fossil, en "dinosaur" i soppriket.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Sekksporesopper Ascomycota
Underrekke Ursekksporesopper Taphrinomycotina
Klasse Neolectomycetes
Orden Neolectales
Familie Neolectaceae
Slekt Neolecta
Art Narreklubbemorkel N. vitellina

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg