nanotråder

Artikkelstart

Nanotråder er strukturer eller materialer som er så ekstremt tynne at både lengde og bredde er i størrelsesorden nanometer. Nanotråder klassifiseres derfor ofte som endimensjonale materialer.

Faktaboks

Også kjent som

nanowires, kvantetråder

For strukturen i dette størrelsesområdet virker kvantemekaniske effekter. Dette gjør at nanotråder iblant kalles for kvantetråder. Nanotråder kan klassifiseres etter forholdet mellom lengde og areal (aspektratio), der arealet er bestemt av tykkelsen til nanotråden.

Framstilling

Nanotråder kan være laget av ulike materialer, som karbon (såkalte karbonnanorør) eller halvledermaterialer som silisium og gallium-arsenid (GaAs).

Avhengig av materialet finnes det flere metoder for å produsere nanotråder. Noen av dem er VLS-vekst (vapour-solid-liquid), CVD (kjemisk dampavsetning), MO-CVD (metal-organic CVD), MBE (molecular beam epitaxy), templatsyntese, kinetisk kontroll ved bruk av «tildekningsmolekyl» (capping-agent) og naturlig anisotrop vekst.

Bruksområder

Bruksområder for nanotråder finnes spesielt innenfor elektronikken, hvor det kreves stadig mindre komponenter. Nanotråder kan også brukes i optoelektriske, elektrokjemiske og elektromekaniske komponenter med dimensjoner i nanometerområdet.

Litteratur

  • Guozhong Cao: Nanostructures & Nanomaterials: Synthesis, Properties & Applications
  • Gabor L. Hornyak et al: Introduction to Nanoscience and Nanotechnology, 2009, Taylor and Francis Group, LLC
  • Y. Xia et al: One-Dimensional Nanostructures: Synthesis, Characterization, and Applications

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg