nøytronlogg

Nøytronlogg er et instrument som brukes til måling av porøsitet og forekomst av hydrokarboner i bergarter i petroleumsbrønner, og til litologisk tolkning av petroleumsbrønner.

Faktaboks

Uttale
nøytrˈonlogg

Teknikken er basert på utsending av nøytroner og måling av nøytronenes samvirkning med bergartene omkring instrumentet. Fordi nøytroner dempes lite av stål kan nøytronlogger brukes til måling også i ferdig kompletterte brønner.

Typer

Flere varianter av nøytronlogger er i vanlig bruk.

Porøsitetslogg

Tradisjonelt brukte man nøytronlogger for å bestemme porøsiteten i bergarten. Porene i formasjonen er enten fylt med vann eller petroleum (hydrokarboner), forbindelser som inneholder mye hydrogen.

Fordi hydrogen er en effektiv nøytronmoderator blir nøytroner som sendes ut fra instrumentet bremset opp inntil de når termisk likevekt med materialet. Ved å sende høyenergetiske nøytroner inn i bergarten og samtidig måle fluksen av lavenergetiske (termiske) nøytroner som reflekteres tilbake, får man et mål for mengden hydrogen i nærområdet rundt sensoren.

Moderne porøsitetsmålere bruker ofte flere detektorer som måler fluksen i ulike deler av lavenergispekteret. Dette gir mer detaljert informasjon om bergarten.

Nøytron-nøytronlogg

Nøytron-nøytronlogg (pulsede nøytronlogger) reagerer hovedsakelig på formasjonens dempning av de lavenergetiske nøytronene. Dette gjøres ved å måle tidsforløpet av nøytronfluksen etter at en kraftig høyenergetisk kilde bestråler berget noen få mikrosekunder.

I løpet av kort tid (μs) bygges det opp en fluks av termiske nøytroner som deretter avtar til null. Falltiden forteller om formasjonens dempningsegenskaper som igjen er knyttet til bergartstypen. Denne typen logg kan brukes til litologisk tolkning.

Nøytron-gammalogg

Nøytron-gammalogg er bygd på prinsippet om nøytronaktivering. Forbindelser som blir bestrålt med nøytroner vil reagere med å sende ut gammastråler med en energi som er karakteristisk for materialet. Ved å måle spektralfordelingen av gammastrålingen kan man derfor finne ut sammensetningen av stoffet som ble bestrålt. Slik kan man direkte måle om det finnes hydrokarboner i bergartene rundt brønnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg