nøtteskjell

Nøtteskjellarten Nucula nucleus. Foto: bathyporeia. Lisens. CC BY NC ND 2.0.
. fri

Nøtteskjell er en familie (Nuculidae) av små muslinger innen underklassen Protobranchia. De regnes som relativt primitive innen muslingenes systematikk.

Faktaboks

Også kjent som

nøttemuslinger; Nuculidae

Beskrivelse

Nøtteskjell er også nær beslektet med nebbskjell i familien Nuculanidae. Mens nøtteskjell har rund fasong, er skallet hos nebbskjell trukket ut i en spiss på den ene siden.

Nøtteskjell har asymmetriske skall med et skinnende perlemorslag på innsiden. Hengselen består av mange små tenner på hver side av vekstsenteret, umbo.

De fleste artene er ganske små. De er utstyrt med en velutviklet fot, som kan strekkes ut av skallet og trekke muslingen fremover.

Levevis

Nøtteskjell lever under tidevannsonen, ofte på 10 – 40 meters dyp. De lever i sand og mudder, og trekker næringspartikler ned fra overflaten.

Arter i Norge

Det finnes mange arter av nøtteskjell i norske farvann. Hit hører blant annet vanlig nøtteskjell, også kalt grønt nøtteskjell, Nucula nucleus, og glatt nøtteskjell, Nucula tenuis, som blir 10 – 12 millimeter lange. De er utbredt lags hele kysten og til havs i Norsjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg