nøkkelferdig

Artikkelstart

Nøkkelferdig er en betegnelse på et produkt eller system som er utformet, bygd og installert på en komplett måte, slik at den er ferdig til å bli tatt i bruk. Leverandøren har påtatt seg et helhetsansvar for at systemet fungerer som forutsatt, og har sørget for at alle nødvendige tillatelser er innhentet fra relevante myndigheter.

At et system er nøkkelferdig står i kontrast til at systemet utvikles og bygges etter ordre, det vil si etter brukerens nøyaktige spesifikasjoner, eller at det selges uferdig med en forutsetning om at brukeren må fullføre det på egen hånd før det kan tas i bruk. Et nøkkelferdig system vil bidra at leverandørens ansvarsforhold blir klarere sammenlignet med at kjøperen bruker egne underleverandører.

Eksempler

Nøkkelferdig blir ofte brukt i forbindelse med kjøp av bolig. Et nøkkelferdig hus er en bolig som står ferdig malt og klar til innflytting for boligkjøperen. Som betegnelsen antyder skal kjøperen bare behøve å vri om en nøkkel for å ta huset i bruk.

Innen IT vil et nøkkelferdig datamaskinsystem bestå av at all nødvendig maskin- og programvare for en bestemt applikasjon slik at systemet er klar til igangkjøring og produktiv drift.

Innen kjernekraftindustrien vil leveranse av et nøkkelferdig kjernekraftverk ofte innebære at leverandøren, ved siden av å levere et driftsklart anlegg, også påtar seg driftsansvaret sammen med leveranse av kjernebrensel og håndtering av radioaktivt avfall. Dette gjøres gjerne for en kortere eller lengre periode slik at land som har lite erfaring og kompetanse med bruk av kjerneteknologi kan få tid på seg til å tilegne seg nødvendig kunnskap og ferdigheter til å overta driftsansvaret på egen hånd.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg