Nødnett, et kommunikasjonsnett utformet for gi pålitelig, funksjonsriktig og avlyttingssikker kommunikasjon for nødetatene, brannvesen, politi og helsevesen. Det er tilgjengelig for brukere fra de involverte etatene og utvalgte tilleggsbrukere med beredskapsansvar. Det har en rekke funksjonaliteter som et offentlig mobilsystem av typen GSM ikke har. Det er mulig med direkte kommunikasjon mellom mobile enheter, uten å gå veien om en basestasjon, og det kan brukes til gruppesamtaler. Systemet kan også overføre data (tekstmeldinger, bilder osv.) Det er mulig å sette opp samband med pålitelig vern mot avlytting ved hjelp av kryptering.

Stortinget vedtok 2. desember 2004 å bygge et felles, digitalt nødnett i Norge. Dette nettet er realisert ved bruk av det digitale TETRA-systemet. Et eget direktorat, Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), ble opprettet 1. april 2007 for å styre utbyggingen av det nye digitale kommunikasjonsnettet. Direktoratet er underlagt Justisdepartementet og skal forvalte nettet når det er ferdig.

Det er ca. 25 000 brukere av et nødnett innen de tre nødetatene, og utbygging av et slikt nett er en krevende oppgave. Den første delen av radionettverket, som omfatter Østfold, Oslo, Akershus og søndre Buskerud, var i hovedsak ferdig i 2011. Utbygging i hele landet skal etter planen være ferdigstilt i løpet av våren 2015. Parallelt med utbygging av nettet foregår evaluering av systemet, utlevering av utstyr og opplæring av forskjellige kategorier brukere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.