nødnett

Artikkelstart

Nødnett er et kommunikasjonsnett utformet for gi pålitelig og avlyttingssikker kommunikasjon for nødetatene brannvesen, politi og helsevesen. Det er tilgjengelig for brukere fra de involverte etatene og utvalgte tilleggsbrukere med beredskapsansvar. I mange land er nødnettet et eget separat fysisk kommunikasjonsnett som kun benyttes av de nevnte nødetatene.

Sammenlikning med vanlige nett

Nødnettet har en rekke funksjonaliteter som de vanlige mobilnettene ikke har. Det er mulig med direkte kommunikasjon mellom mobile enheter, uten å gå veien om en basestasjon, og det kan brukes til gruppesamtaler. Det er mulig å sette opp samband med pålitelig vern mot avlytting ved hjelp av kryptering.

Organisering

Stortinget vedtok 2. desember 2004 å bygge et felles, digitalt nødnett i Norge. Dette nettet er realisert ved bruk av det digitale TETRA-systemet. Et eget direktorat underlagt Justisdepartementet, Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), ble opprettet 1. april 2007 for å styre utbyggingen av det nye digitale kommunikasjonsnettet.

Direktoratet for nødkommunikasjon ble nedlagt 1. mars 2017, da ansvaret ble overført til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg