næringsoppgave

Artikkelstart

Næringsoppgave er et vedlegg til skattemeldingen eller selskapsoppgaven for personlig næringsdrivende. Næringsoppgaven brukes til å dokumentere inntekt fra næringsvirksomhet, samt eiendeler og gjeld knyttet til næringsvirksomheten. Næringsoppgaven skal leveres innen samme frist som skattemeldingen eller selskapsoppgaven. Virksomhetens overskudd eller underskudd som fremkommer i næringsoppgaven, skal overføres til skattemeldingen.

Tre versjoner

Næringsoppgaven er ulik for henholdsvis virksomheter med årsregnskapsplikt, virksomheter med regnskapsplikt og virksomheter med forenklet regnskapsplikt.

Næringsoppgave 1 skal leveres av de som driver enkeltpersonforetak, samvirkeforetak og ansvarlige selskaper som ikke har plikt til å utarbeide årsregnskap etter regnskapsloven. En person skal kun levere en oppgave, selv om han eller hun driver flere næringer. Oppgaven må leveres selv om foretaket ikke hadde aktivitet året før.

Næringsoppgave 2 skal leveres av virksomheter som fører årsregnskap etter regnskapsloven eller internasjonal regnskapsstandard (IFRS) og som har regnskapsplikt. Dette gjelder aksjeselskaper og enkeltpersonforetak med mer enn 20 ansatte og/eller eiendeler med en samlet verdi over 20 millioner kroner. Oppgaven må leveres selv om foretaket ikke hadde aktivitet året før.

Næringsoppgave 5 kan leveres av virksomheter med forenklet regnskapsplikt. Disse omfatter enkeltpersonforetak og ansvarlige selskaper som kun har personlige deltakere. Ikke-regnskapspliktge selskaper med deltakerfastsetting skal levere Næringsoppgave 5.

Unntak

Enkeltpersonforetak med årlige driftsinntekter på 50 000 kroner eller lavere er fritatt fra å levere næringsoppgaver.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg