Organiske og uorganiske stoffer vandrer gjennom næringskjedene, og gjennom nedbryternes virksomhet blir stoffene igjen tilgjengelige for produsentene.
Energi tapes for hvert ledd i næringskjeden. Det gjør at kun en brøkdel av det som blir produsert, når helt opp til en sekundær- eller tertiærkonsument. Ikke alt som produseres, blir spist og dermed tatt opp i neste ledd, og ikke alt som spises, blir utnyttet av konsumenten, ettersom ufordøyde rester blir skilt ut som avføring (ekskrementer) for så å føres tilbake til nedbryterne. Av det som blir utnyttet, brukes mye til ånding og blir derfor ikke lagret som kroppsmasse som kan utnyttes av neste ledd i næringskjeden.
Grovt sett kan man si at for hvert ledd i næringskjeden eller næringsnettet «tapes» om lag 90 prosent av energien. Det betyr at 1000 kilo planteplankton vil kunne gi omtrent 100 kilo raudåte, som kan gi 10 kilo krill, som kan gi 1 kilo lodde, som igjen kan gi 0,1 kilo torsk.
Om man regner i biomasse, får man derfor en næringspyramide som er bredest nederst (produsentene) og smal øverst (toppredatorer). Dette setter en øvre grense for hvor lange næringskjeder kan være. De fleste næringskjeder er imidlertid kortere enn det som hadde vært mulig ut fra et energisynspunkt (3–4 ledd).
Energitapet oppover i næringskjeden betyr også at det fra et energisynspunkt er mest rasjonelt å skaffe seg mat lengst mulig ned i næringspyramiden, for eksempel ved å spise fisken direkte istedenfor å male den opp til dyrefôr. Fra eksempelet ovenfor kan vi si at man får mer igjen for å spise 1 kilo lodde enn 0,1 kilo torsk.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.