Epilobium palustre

Myrmjølke. Skagens Gren, Jylland, Danmark

Myrmjølke er en plante i mjølkefamilien som er en flerårig urt. Dette er en hjemlig mjølkeart som er vanlig over hele landet. Plantene kan bli opptil 60 centimeter høye. Blomstene er rosa med opptil sju millimeter lange kronblad og klubbeforma arr.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Epilobium palustre
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Plantene blir mellom 10 og 60 centimeter høye, og de har motsatte blad uten bladstilker. Bladene er smale og har ikke tenner i kanten. Myrmjølke har rund stengel som er lite forgreina. Plantene har tynne underjordiske utløpere som ender i turioner, det vil si forkorta, kompakte overvintringsskudd.

Blomstene har fire frie begerblad og fire frie, rosa kronblad som er tre til sju millimeter lange og med et skar i toppen. Blomstene har åtte pollenbærere og et klubbeforma arr. Fruktknuten er undersittende. Frukten er en lang smal kapsel som sprekker opp og frigjør de mange små frøene som har frøull som gir effektiv vindspredning.

Utbredelse

Myrmjølke vokser i myr, sumpskog og våte enger. Arten er vanlig i hele landet til over skoggrensa. Verdensutbredelsen er kjølige, tempererte områder på den nordlige halvkule.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

myrmjølke
Epilobium palustre
Tidligere vitenskapelig navn
Epilobium lineare Muhl., Epilobium tundrarum Sam.
Artsdatabanken-ID
102848
GBIF-ID
3189080

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg