Myrflangre er en orkidé som i Norge finnes i ekstremrike myrer på Østlandet og i Rogaland. Arten vurderes til sterkt trua i Rødlista fra 2015 og arten er freda i Norge.

Myrflangre blir normalt opptil 40 centimeter høy med lansettforma, spisse blader og 5 til 15 blomster. Blomstene hos myrflangre står rett ut fra stengelen og den ytre kretsen av blomsterblader er grønne utenpå og rødlige inni. De indre blomsterbladene er rosa, mens leppa er hvit med rosa striper.

Arten har nå en svært fragmentert, sørøstlig utbredelse med utpostpopulasjoner i Rogaland. Myrflangre er en art som er bundet til rike til ekstremrike myrer i Norge og arten har vært i sterk tilbakegang på grunn av grøfting av myrene som har vært dens voksesteder. Artens totale utbredelse i Norge er nå begrensa til 15-20 kjente lokaliteter. Noen av disse lokalitetene er trua av ytterligere arealbruksendringer og selv innen de populasjonene som finnes i naturreservater er populasjonsutviklinga negativ. Det er tydelig at arten krever mer enn fredning for å opprettholde populasjonene.

Myrflangre har vært vidt utbredt i Europa og Vest-Asia, men nåværende utbredelse er trolig redusert på grunn av lignende utvikling som i Norge.

Myrflangre produserer nektar og har i tillegg duft som trolig fungerer tiltrekkende på insekter. En rekke ulike insekter er observert som besøkere og pollinatorer hos myrflangre. I populasjoner i Sverige ble krukkeveps av slekta Eumenes funnet å være den viktigste pollinatoren. Observasjoner fra Nederland tyder på at både maur, honningbier og blomsterfluer (Lejogaster sp.) er viktige pollinatorer der. I tillegg er ulike arter av fluer og solitære bier funnet å være pollinatorer andre steder i Europa.

Myrflangre har flere steder meget høy fruktsetting (nær 80 prosent er rapportert) og delvis av denne grunnen har noen forskere foreslått at arten har mulighet til sjølpollinering som reserve om insektpollinering skulle feile. Frukta er en kapsel med de karakteristiske ørsmå frøene orkidéer produserer.

Dette er en av Norges sjeldneste orkidéer og den har i Rødlista fra 2015 status som sterkt truet (EN). Selv om arten har vært freda siden 2001 og mange av populasjonene finnes i naturreservater, er utviklinga negativ.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.