myrflangre

Myrflangre, blomsterstand. Gjellebekk, Lier.
Myrflangre, blomsterstand
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Myrflangre er en orkidé som i Norge finnes i ekstremrike myrer på Østlandet og i Rogaland. Arten vurderes til sterkt trua i Rødlista fra 2015 og arten er freda i Norge.

Faktaboks

Etymologi
epipaktis var et plantenavn hos Theofrastos, ca 300 f.Kr. palustris av latin, som hører til myr
Vitenskapelig navn
Epipactis palustris
Beskrevet av
(L.) Crantz

Beskrivelse

Myrflangre blir normalt opptil 40 centimeter høy med lansettforma, spisse blader og 5 til 15 blomster. Blomstene hos myrflangre står rett ut fra stengelen og den ytre kretsen av blomsterblader er grønne utenpå og rødlige inni. De indre blomsterbladene er rosa, mens leppa er hvit med rosa striper. Leppa hos myrflangre er delt i en ytre del og en indre del som er forbundet med en bevegelig hengsel. Det er på den indre delen at nektaren skilles ut. Myrflangra blomstrer midtsommer til seinsommer.

Utbredelse

Arten har nå en svært fragmentert, sørøstlig utbredelse med utpostpopulasjoner i Rogaland. Myrflangre er en art som er bundet til rike til ekstremrike myrer i Norge og arten har vært i sterk tilbakegang på grunn av grøfting av myrene som har vært dens voksesteder. Artens totale utbredelse i Norge er nå begrensa til 15–20 kjente lokaliteter. Noen av disse lokalitetene er trua av ytterligere arealbruksendringer, og selv innen de populasjonene som finnes i naturreservater er populasjonsutviklinga negativ. Det er tydelig at arten krever mer enn fredning for å opprettholde populasjonene.

Myrflangre har vært vidt utbredt i Europa og Vest-Asia, men nåværende utbredelse er trolig redusert på grunn av lignende utvikling som i Norge.

Reproduksjon

Myrflangre. Her ses underleppas to deler med det bevegelige leddet på midten. Høvblege, Møn, Danmark.

Myrflangre produserer nektar og har i tillegg duft som trolig fungerer tiltrekkende på insekter. Insekter lander på den ytre delen av underleppe og søker innover etter nektaren som finnes på den indre delen. Idet insektet passerer hengslet på underleppa svinger den ytre delen opp og presser insekter mot griffelsøyla hvor arr og pollinier finnes.

En rekke ulike insekter er observert som besøkere og pollinatorer hos myrflangre. I populasjoner i Sverige ble krukkeveps av slekta Eumenes funnet å være den viktigste pollinatoren. Observasjoner fra Nederland tyder på at både maur, honningbier og blomsterfluer (Lejogaster sp.) er viktige pollinatorer der. I tillegg er ulike arter av fluer og solitære bier funnet å være pollinatorer andre steder i Europa.

Myrflangre har flere steder meget høy fruktsetting (nær 80 prosent er rapportert) og delvis av denne grunnen har noen forskere foreslått at arten har mulighet til sjølpollinering som reserve om insektpollinering skulle feile. Frukta er en kapsel med de karakteristiske ørsmå frøene orkideer produserer.

Vernestatus

Dette er en av Norges sjeldneste orkideer og den har i Rødlista fra 2015 status som sterkt truet (EN). Selv om arten har vært freda siden 2001 og mange av populasjonene finnes i naturreservater, er utviklinga negativ.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

myrflangre
Epipactis palustris
Tidligere vitenskaplig navn
Helleborine palustris (L.) Schrank
Artsdatabanken-ID
99512
GBIF-ID
5319226

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg