Myk kråkefot i Jorddalen, Hordaland
Myk kråkefot i Jorddalen, Hordaland
Myk kråkefot i Jorddalen, Hordaland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Myk kråkefot er en karsporeplante i kråkefotfamilien. Plantene har krypende stengler med sprikende blader med lange hårspisser som gjør at plantene virker myke. De opprette greinene kan bli opptil 25 centimeter høye. Noen skudd ender i en sporehussamling (strobilus). Myk kråkefot er ganske vanlig i hele landet. Myk kråkefot skilles fra stri kråkefot på at bladene har lang hårspiss og at strobili har tydelig stilk. Myk kråkefot har også ofte to eller tre strobili per skudd.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lycopodium clavatum
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Myk kråkefot har krypende overjordsstengler med opprette greiner. De smale bladene står rett ut fra stengler og greiner og bladene ender i lange utdratte spisser med hvite hårspisser. Plantene er friskt grønne. Sporesamlingene er samla i tette aks, strobili, som sitter en til tre på ganske lange skaft i enden av skudd.

Myk kråkefot regnes som to taksa som oppfattes som underarter eller som egne arter av noen forskere. Mokråkefot er lavlandsformen som har sprikende blad med lange hårspisser og to eller tre strobili per skudd. Rypekråkefot er fjellformen med mer tiltrykte blad som har korte hårspisser og kun én strobilus per skudd.

Utbredelse

Samla finnes myk kråkefot over hele landet, men arten er noe mindre vanlig enn slektningen stri kråkefot. Voksesteder er skog, hei og rabber. Arten finnes i boreale, alpine og arktiske strøk rundt Arktis.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

myk kråkefot
Lycopodium clavatum
Artsdatabanken-ID
103857
GBIF-ID
2688393

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg