Muslingbladfotinger er små ferskvannskrepsdyr som hører til klassen bladfotinger (Branchiopoda).

Det er en eiendommelig dyregruppe med mange særtrekk. De har et toklappet skall, som omgir kroppen. På den måten ligner de muslinger, som tilhører en helt annen dyregruppe. Derav navnet muslingbladfotinger. Skallene trekkes sammen av en kraftig muskel når dyrene ligger ubevegelige på bunnen.

Bygning

Muslingbladfotinger blir ikke over 2 centimeter lange. Når skallene ikke er trukket sammen, svømmer de med bevegelser fra de store antennene. I likhet med tusenbeinkreps har de et stort antall føtter. Med dem filtrerer de små næringspartiklene fra vannet. Noen føtter, som er kraftige og forsynt med torner, bryter ned partiklene.

Forekomst og utbredelse

Muslingbladfotinger er utbredt over hele verden. Det er kjent færre enn 200 arter på verdensbasis. De forekommer vanligst i temporære dammer under varmere himmelstrøk. Selv i ørkenstrøk kan de finnes i dammer som bare opptrer med lange mellomrom. Dyrene kan overleve lange perioder i eggstadiet.

Fra Norge er det kjent to arter fra noen få lokaliteter. Den ene av dem, Limnadia lenticularis, lever i små dammer i beitemark langs kysten. Den blir 12-15 millimeter lang. De aller fleste dyrene er hunner, som kan formere seg partenogenetisk (ukjønnet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg