Ford Mustang (S197)

To Ford Mustanger under en bilfestival i Dubai i 2018.

Ford Mustang (S197)
Av /Shutterstock.
Dodge

En Dodge Charger på utstilling under et motorshow i Thailand i 2012.

Dodge
Av /Shutterstock.

Muskelbil er en amerikansk todørs bil med stor motor og høy ytelse.

Faktaboks

Etymologi
av amerikansk muscle car

De opprinnelige muskelbilene var i utgangspunktet basert på normale personbiler, men utstyrt med stor V8-motor med stor ytelse til en pris mange hadde råd til i USA. Bilene var inspirert av den folkelige amerikanske hot rod-kulturen. Bølgen av muskelbiler startet for alvor med lanseringen av Pontiac GTO i 1964. I løpet av første halvdel av 1970-tallet – som følge av strengere amerikanske lover om utslipp av avgasser og økte bensinpriser – ble salget av muskelbiler redusert.

Muskelbilen har på 2000-tallet gradvis kommet tilbake, med lanseringer av ny-utgaver av flere av de mest kjente av de originale muskelbilene. En av de mest kjente, Ford mustang, har også kommet i en elektrisk versjon.

I USA har salget av nye moderne muskelbiler tatt seg opp. I Norge er salget begrenset på muskelbiler med bensinmotor, på grunn av høye priser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg