Muskat

Muskatnøtt er frøkjernen av frukten i muskatnøtt-treet. Muskatblomme er den rødgule aromatiske frøkappen som omgir selve frøet. Begge deler brukes som krydder, muskatblomme har litt mildere smak enn muskatnøtt.

Muskat
Av /Shutterstock.
muskatnøtt-tre, Myristica fragrans
muskatnøtt-tre, Myristica fragrans
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Muskat
Moden muskat-frukt. Innenfor det seige fruktkjøttet finnes frøet med den røde frøkappa. Frøet brukes som muskatnøtt og den tørka frøkappa som muskatblomme.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Muskatnøtt-tre er en art i muskatnøttfamilien, som hører til magnoliaordenen blant de basale blomsterplantene. Treet gir opphav til de to muskat-krydderene muskatnøtt og muskatblomme. Arten ble først kjent fra Bandaøyene i Indonesia, men dyrkes i dag i alle tropiske områder, særlig i Sørøst-Asia og Vestindia.

Faktaboks

Uttale
muskˈatnøtt-tre
Vitenskapelig navn
Myristica fragrans
Beskrevet av
Maarten Houttuyn
Global rødlistestatus
DD – Datamangel

Muskatnøtt-treet har eviggrønne blad og enkjønnede blomster. Hannblomster og hunnblomster finnes på ulike trær, det vil si at arten er særbu. Frukten ser ut som store plommer, om lag 3 centimeter store, med et tykt, kjøttfullt lag omkring det ene frøet.

Ved modningen sprekker det kjøttfulle laget, og frøet kommer til syne. Den røde flikete frøkappa som omslutter føret blir rødgul eller rødbrun når den tørker. De tørkete frøkappene blir til krydderet muskatblomme eller macis. Frøskallet innenfor frøkappen omslutter frøkjernen, som i tørket form frigjøres fra frøskallet og blir til krydderet muskatnøtt. De harde muskatnøttene er altså ikke nøtter i botanisk betydning av ordet.

Eteriske oljer der myristicin er hovedbestanddelen, og gir muskatblommen og muskatnøtten en sterkt aromatisk lukt og smak.

Slekten Myristica omfatter cirka 170 arter trær og busker, de fleste i tropisk Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Myristica fragrans
GBIF-ID
5406817

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg