Music hall var en britisk revyteaterform som hadde sin blomstringstid fra midten av 1800-tallet til 1930-årene. Forestillingene hadde en utpreget folkelig karakter og inneholdt musikk-, dans- og sanginnslag, komikere og sketsjer ved siden av sirkuspregede innslag, som akrobater og klovner. Innslagene ble presentert av en utroper, kalt chairman, som samtidig var en integrert del av forestillingen. Den mest berømte music hall-artisten var Marie Lloyd (1870–1922). Andre kjente kunstnere med bakgrunn fra music hall er Gracie Fields, George Formby og Vera Lynn.

Faktaboks

Uttale
mjˈu:zik hå:l

I de første tiårene av 1900-tallet var music hall-teatrene viktige for lanseringen av nye slagere, som i arrangement tok farge av tradisjonen og medførte en sammensmelting av music hall-musikken og den importerte slagermusikken, noe som etter hvert medførte utviklingen av en typisk britisk populærmusikkform, slik at elementer av music hall-teatralitet er tydelige langt inn i moderne britisk musikk, blant annet hos The Beatles, David Bowie og Elton John. Tradisjonen ble i mange år holdt ved like av fjernsynsserien Good Old Days, som ble innspilt i The City Palace of Varieties i Leeds, det siste gjenværende music hall-teateret i Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg