Muranker
Muranker på slottet Gammel Estrup i Danmark

Muranker er innen eldre murverk et jernbeslag som styrker en forbindelse mellom bygningsdeler eller forankringen til byggegrunnen. Betegnelsen brukes mest om beslaget som forbinder bjelkene i etasjeskillet med det bærende murverket i en vegg. Murankre i begge bjelkeender binder veggene sammen og hindrer at bjelkene mister opplegget i veggen som følge av setninger eller jordskjelv. Den synlige delen av murankeret var i utgangspunktet en rent funksjonell jernstang som spente over flere skifteganger i murverket, men den ble ofte smidd ut dekorativt.

Faktaboks

Også kjent som

ankerjern

Virkemåte

Muranker
Muranker eller ankerjern av smijern, skjematisk fremstilling hvor murverket er fjernet. Et langt flattjern er festet med bolter og en krampe til enden av en bjelke innmurt i ytterveggen. Utenfor vegglivet er flattjernet smidd til en firkant som griper om en jernstang som holder flere skift av murverket fra å bevege seg utover.
Muranker
Lisens: CC BY SA 3.0

Murankere av stål eller smijern festet bjelkene i trebjelkelaget til veggene. Det skulle også motvirke innovervirkende horisontalkrefter fra bjelkene når disse ble nedbøyd av innvendig belastning. Murankeret besto vanligvis av et jernbånd som ble festet til siden eller oversiden av bjelkeenden med nagler eller skruer og gjerne med en krampe over den bøyde indre enden. Jernbåndet ble ført igjennom til utsiden av veggen, og der var den ytre enden smidd til en løkke som grep rundt jernstangen midt i den synlige delen av ankeret. Denne ble utformet slik at kreftene ble fordelt over et tilstrekkelig stort areal av murverket, enten bare som en vertikal jernstang eller som en plate, eventuelt med avstivningsribber. Stangen kunne også ha forgreninger.

Inskripsjoner

Tollbugata 30 ca. 1900
Bildet viser teksten GUD WÆRE MED OS på veggen til Tollbugata 30 i Oslo. Huset ble oppført i 1689 på branntomten etter storbrannen i 1686. Dette er byggherren Lars Christensens forsikring mot fremtidige branner, men den berget ikke huset fra å bli revet i 1898.
Tollbugata 30 ca. 1900
Lisens: CC BY SA 3.0

Særlig fra 1500 til 1800 ble den synlige delen ofte dekorativt utformet, gjerne med årstall som markerer byggeåret eller bokstaver som angir eiernes navn eller initialer. En rekke av murankere i etasjeskillet kan danne en kort tekst, gjerne religiøs.

Murankere ble mest brukt i murverk av tegl. Mot slutten av 1800-tallet ble stålskjelett alminnelig, deretter kom den armerte betongen, og murankrene fikk ikke lenger konstruktiv anvendelse i nybygg. De ble likevel av og til beholdt som dekorativt fasadeelement uten konstruktiv funksjon.

Årstall av ankerjern 1687
Murankere på fasaden i Tollbugata 19 i Oslo danner årstallet 1687
Årstall av ankerjern 1687
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg