Munkeby er en halvfast ost av Reblochontype som blir ystet av cisterciensermunkeneMunkeby Mariakloster utenfor Levanger i Nord-Trøndelag. Skorpen er en blanding av rødkitt (Brevibacterium linens) og melkesopp.

Munkeby er en ost av rå kumelk. Melken kommer fra Norsk rødt fe og leveres av to gårder som ligger ved klosteret. De første ostene ble levert i januar 2010, og det tilvirkes nå ca. tre og et halvt tonn ost i året. Fettprosenten i tørrstoffet er mellom 45 og 50 prosent.

Osten gjennomgår både en lavtemperatur (mesofil) og en høytemperatur (thermofil) syrningsprosess før løype tilsettes og ostemassen felles ut. Etter at ostemassen er lagt i former og har fått renne av seg, legges det som nå er blitt en fersk ost en time i saltlake etterfulgt av fire ukers modning på granplank, med vasking og vending hver dag.

Klosteret kommer fra Abbaye Notre-Dame de Cîteaux i Frankrike, hvor osten Abbaye de Cîteaux tilvirkes. Noen av brødrene på Munkeby hadde, før de kom til Norge, stått for ystingen av Abbaye de Cîteaux i mange år og tok med seg denne kunnskapen hit.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.