munkeby (ost)

Artikkelstart

Munkeby er en halvfast ost av Reblochontype som blir ystet av cisterciensermunkeneMunkeby Mariakloster utenfor Levanger i Nord-Trøndelag. Skorpen er en blanding av rødkitt (Brevibacterium linens) og melkesopp (Geotrichum candidum).

Munkeby er en ost av rå kumelk. Melken kommer fra storferasen norsk rødt fe og leveres av to gårder som ligger ved klosteret. De første ostene ble levert i januar 2010, og det tilvirkes nå rundt tre og et halvt tonn ost i året. Fettprosenten i tørrstoffet er mellom 45 og 50 prosent.

Osten gjennomgår både en lavtemperatur (mesofil) og en høytemperatur (thermofil) syrningsprosess før løype tilsettes og ostemassen felles ut. Etter at ostemassen er lagt i former og har fått renne av seg, legges det som nå er blitt en fersk ost en time i saltlake etterfulgt av fem ukers modning på granplank, med vasking og vending hver dag.

Historikk

Klosteret kommer fra Abbaye Notre-Dame de Cîteaux i Frankrike, hvor osten Abbaye de Cîteaux tilvirkes. Noen av munkene på Munkeby hadde, før de kom til Norge, stått for ystingen av Abbaye de Cîteaux i mange år og tok med seg denne kunnskapen hit.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg