Multitasking viser til det å utføre flere oppmerksomhetskrevende oppgaver eller ferdigheter samtidig. I praksis multitasker vi ofte i dagliglivet, som når vi kjører bil og samtidig snakker med passasjeren.

Multitasking foregår relativt lett når to eller flere ferdigheter er godt innlærte og kan utføres med liten grad av oppmerksomhet, som i eksemplet med bilkjøring og konversasjon. En kjøreskoleelev vil av samme grunn ikke så lett kunne konversere med kjørelæreren - her kreves mye mer av oppmerksomhetsressursene til kjøringen.

Fordi oppmerksomhet er en begrenset ressurs, vil det å utføre flere oppgaver samtidig generelt vil medføre redusert prestasjon. Eksempelvis vil det å snakke i mobiltelefonen samtidig som man kjører bil gå ut over kjøreferdighetene: Man blir mindre oppmerksom, man reagerer langsommere og gjør flere feil.

Multitasking foregår lettere hvis ferdighetene man utfører samtidig ikke konkurrerer mot hverandre, som når man hører musikk og vasker gulvet. Motsatt er det vanskelig å lese en tekst hvis man samtidig hører nyhetene på radio.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.