En multiprosessor er en datamaskin med flere prosessorer. Flerprosessormaskiner kan være avanserte arbeidsstasjoner, tjenermaskiner (servere), eller helt opp til superdatamaskiner med flere tusen prosessorer.

Det brukes flere ulike teknologier.

  • I maskiner med SMP (symmetrical multiprocessor) brukes løsninger som gjør at programvaren betrakter prosessorene som én enhet.
  • I maskiner med NUMA (non uniform memory access) er prosessorene ikke så tett koplet at de har lik tilgang til hverandres minne.
  • I maskiner med MPP (massive parallel processor) – hovedsakelig superdatamaskiner som skal foreta en lang rekke beregninger – sørger programvaren for bevisst å fordele oppgaver til hver prosessor, slik at beregningene kan gjennomføres parallelt.
  • En fjerde teknologi er klynger (engelsk clusters), der hele datamaskiner koples sammen, opptil mange hundre om gangen, i noen tilfeller over store avstander. Klynger brukes for eksempel i bank- og mobilsystemer der det er påkrevd med svært høy sikkerhet og pålitelighet, siden en klynge fortsetter å kjøre selv om fysiske noder faller fra.

Tungregneanlegg bygges også opp av standardkomponenter, som nodemaskiner som kommuniserer via et høykapasitets nettverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.