Multiplikator er et begrep som benyttes for å beskrive forskjellige økonomiske prosesser hvor en viss, initial endring i en betalingsstrøm fører med seg andre betalinger, slik at den samlede endringen blir større enn den opprinnelige.

Faktaboks

Uttale
multiplikˈator

Det er mest alminnelig brukt om investeringsmultiplikator, særlig knyttet til John Maynard Keynes, som bygger på at en viss økning i investeringen vil føre til økte inntekter for bedrifter og arbeidere: De som mottar disse inntektene, vil kjøpe varer og tjenester for en vesentlig del av dem og derved skape inntektsøkning hos andre, med påfølgende økte investeringer og så videre.

Multiplikator gir uttrykk for hvor mye den samlede inntektsøkningen vil overstige det opprinnelige utlegget. Dens størrelse vil avhenge av hvor stor del av et tillegg i inntekt som blir spart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg