Multiplikasjon, en av de fire regningsarter i aritmetikken. Et helt positivt tall a, multiplikanden, multipliseres med et annet helt positivt tall b, multiplikator, ved at man lar a være addend b ganger i en sum. Resultatet c = a·b eller c = a×b kalles produktet av a og b, og a og b kalles med et fellesnavn produktets faktorer. I skolen har det til tider vært vanlig å stille multiplikator foran multiplikanden, slik at f.eks. 3·5 = 5+5+5, men 3·5 kan også tolkes som 3+3+3+3+3. Den lille multiplikasjonstabellen inneholder alle produkter av to ensifrede tall. Tegnet × for multiplikasjon ble først brukt av W. Oughtred. Etter at multiplikasjon er definert for hele tall, kommer definisjon av multiplikasjon for brøker, reelle og komplekse tall. For regneregler, se artikler om brøker og komplekse tall.

Multiplikasjon oppfyller følgende regler: Den kommutative lov: a·b = b·a, den assosiative lov: (ab)c = a(bc), den distributive lov: (a + b)c = a·c + b·c, og divisjonsloven: Av a·b = a·c og a ≠ 0 kan man slutte b = c. Ofte vil man kalle en operasjon som oppfyller disse reglene for en multiplikasjon selv om elementene a, b, c ikke er tall, men f.eks. funksjoner eller polynomer (se ring).

For enkelte matematiske objekter gjelder ikke disse reglene, bl.a. gjelder ikke den kommutative lov for multiplikasjon av matriser (se matriseregning).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.