Muhammedanisme, foreldet betegnelse på religionen islam. Betegnelsen kan føres tilbake til oppfatninger i europeisk middelalder om at profeten Muhammad var en kristen heretiker eller til og med en hedensk guddom, og det ble hevdet at på samme måte som de kristne tilba Kristus, tilba muslimene Muhammad. Betegnelsen muhammedanisme var i hyppig bruk på engelsk fra og med slutten av 1600-tallet og kom deretter i alminnelig bruk i europeiske media og populærlitteratur frem til slutten av 1950-tallet.

Faktaboks

Uttale
muhammedanˈisme

På norsk dominerte på 1800-tallet og første halvdel av 1900-tallet betegnelsene muhammedaner og muhammedanisme fremfor muslim og islam, selv om også de siste betegnelsene forekom i litteraturen og i andre skriftlige kilder. Gjennom 1970-tallet snudde denne trenden, og fra og med 1980-tallet blir i alt overveiende grad betegnelsene muslim og islam brukt i trykte medier. Betegnelsene muhammedaner og muhammedanisme får etter denne perioden også en stadig tydeligere nedsettende betydning, særlig ettersom både forskere og muslimer foretrekker å anvende Koranens betegnelser muslim og islam (Koranen 22:78, 3:19).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg