motstand (antropologi)

Black Lives Matter protest mot politibrutalitet i St. Paul, USA, 20. september 2015.
Black Lives Matter-protest mot politibrutalitet i St. Paul, USA, 20. september 2015.

Artikkelstart

Motstand er innen antropologien et begrep som viser til enkeltindividers eller gruppers motstand mot makt eller økonomisk utnyttelse de blir (eller opplever seg som) utsatt for.

Begrepets opprinnelse

Begrepet oppsto sent på 1970-tallet, og brukes som oftest om motstand som ikke er formelt politisk organisert eller har klare politiske mål i en åpenbar forstand. Motstand kan ta form av direkte konfrontasjon, men kan også komme til uttrykk som motvilje, sabotasje, spotting eller unnvikenhet. Et sentralt element for å forstå disse formene for motstand er at disse springer ut fra karakteren til makten folk blir underlagt, som gjør det vanskelig å organisere seg og formulere klare, felles mål.

Begrepet har særlig blitt brukt for å beskrive motstand mot sosiale og økonomiske relasjoner innen kapitalistiske samfunn.

Motstand i antropologi

Tenkning om motstand har vært utviklet både innen marxistiske og anarkistiske politiske tankeretninger, som for eksempel hos Antonio Negri og Noam Chomsky, samt vært utviklet av såkalte poststrukturalistiske tenkere som Michel Foucault og Gilles Deleuze.

I antropologi har særlig den amerikanske antropologen James C. Scott vært viktig for å utvikle begrepet slik at det også reflekterer global diversitet og etnografi. Scott skrev i 1976 boken The Moral Economy of the Peasant: Subsistence and Rebellion in Southeast Asia, hvor han argumenterte for at bøndene i møtet med et kapitalistisk marked motsetter seg det nye systemet og foretrekker tradisjonelle former for solidaritet og moralsk økonomi. I boken Weapons of the Weak: Everyday Forms of Peasant Resistance fra 1985 utvidet Scott teorien til bønder i andre deler av verden, noe han også har gjort i andre verk som The art of not being governed. An anarchist history of upland Southeast Asia (2009).

I nyere tid har antropologiske forståelser av motstand vært knyttet til globale protestbevegelser, som Den arabiske våren, Occupy Wall Street og Black Lives Matter-bevegelsen. Antropologer som har vært sentrale i å utvikle tenkning om motstand inkluderer David Graeber, Nancy Scheper-Hughes, Michael Taussig, Lila Abu-Lughod, Aihwa Ong og Yarimar Bonilla.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg