. Begrenset gjenbruk

Motsigelseskvadratet er et skjema innen den tradisjonelle logikken som uttrykker logiske forhold mellom bestemte typer setninger. Denne logikken, som er basert på subjekt-predikat-analyse av utsagn, ser det slik at kategoriske utsagn, det vil si utsagn som består av et subjekt, kopula (er) og et predikat, varierer langs to dimensjoner: De kan være enten universelle eller partikulære, og de kan være enten bekreftende eller benektende. Dette gir fire former for kategoriske utsagn som tradisjonelt betegnes med bokstavene A, E, I og O:

A: «Alle S er P» (universelt bekreftende)

E: «Ingen S er P» (universelt nektende)

I: «Noen S er P» (partikulært bekreftende)

O: «Noen S er ikke P» (partikulært nektende)

De logiske forhold mellom disse fire typene utsagn settes opp i motsigelseskvadratet:

At to utsagn A og B er kontradiktoriske, vil si at dersom A er sann, er B falsk, eller motsatt. At to utsagn er subkontrære vi si at ikke begge kan være falske, men begge kan være sanne. At et utsagn B er subalternate til et utsagn A vi si at dersom A er sant, så er B sant.

I henhold til den klassiske logikken så er I subordinate til A og O subordinate til E. Moderne logikk som er basert på en argument-funksjonsstruktur, benekter den siste antagelsen. Der representeres A som (∀x) (Fx ⊃Gx) (leses som «for alle objekter x gjelder det at hvis x har egenskapen F, så har x egenskapen G»), mens I representeres som (∃x) (Fx&Gx) (leses som «det finnes i det minste et objekt som både er F og G»). Det første utsagnet er hypotetisk og forutsetter derfor ikke at det finnes noe objekt med egenskapen F, mens det gjør det andre. Derfor kan et utsagn på formen A være sant, og et utsagn på formen I være usant. Et lignende resonnement kan gjøres for forholdet mellom E og O.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.