motorsykkelmekaniker

Artikkelstart

Motorsykkelmekaniker er en yrkesutøver med fagbrev i motorsykkelfaget. Motorsykkelmekanikeren arbeider med reparasjon og vedlikehold av motorsykler, mopeder, snøscootere og firhjulinger (ATV)

Arbeidssted

Motorsykkelmekaniker jobber gjerne heltid ved et merkeverksted som er tilknyttet en motorsykkelforhandler, eller på et frittstående verksted. På arbeidsplassen er ofte verksmester leder for verkstedet og motorsykkelmekanikeren. Begge disse jobber sammen med reservedelsekspeditøren som fremskaffer riktig deler og tilbehør til det aktuelle kjøretøyet.

Arbeidsoppgaver

Motorsykkelmekaniker er en medarbeider som alene, eller sammen med andre utfører vedlikehold og reparasjoner på motorsykler, mopeder, snøscootere og firhjulinger (ATV). Motorsykkelmekanikere feil søker, diagnostiserer og utbedrer feil på kjøretøyenes mekaniske, elektriske og elektroniske systemer. Andre relevante arbeidsoppgaver vil være å gjennomføre service og vedlikehold på kjøretøyet etter fabrikantens spesifikasjoner. Samt skade reparasjoner av både mekanisk og chassis art. Montering av ekstrautstyr som sidevesker, og tilhengerfester, er vanlige arbeidsoppgaver

Motorsykkelmekanikeren trenger inngående kunnskap om de ulike kjøretøyenes oppbygning og virkemåte som inngår i faget, for å feil søke og utbedre feil. Innenfor kundebehandling vil det å kunne kommunisere presist være en viktig egenskap hos mekanikeren når man skal kommunisere med kunder som ikke alltid kan definere årsaken til problemet.

Som motorsykkelmekanikeren må man følge både myndighetenes og fabrikantenes, forskrifter og krav til miljø og sikkerhet.

Utdanning

Opplæringen i motorsykkelfaget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år som lærling i bedrift.

  • Første året: vg1 Teknologi- og industrifag eller Elektro og datateknologi.
  • Andre året: vg2 Kjøretøy.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Læretiden på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Som praksiskandidat kan man etter fem års praksis i faget avlegge en privatisteksamen for så å melde seg opp til fagprøve.

Organisering

Motorsykkelmekanikeren er vanligvis organisert i Fellesforbundet. For å bli medlem må man ha bestått fagutdanning som motorsykkelmekaniker eller være lærling i faget.

Historie

Motorsykkelfaget ble etablert på slutten av 1980-tallet og man kunne avlegge fagprøve i faget fra og med 1990. I en femårsperiode var det muligheter for utdanning på VK1 nivå ved landslinjer først ved Lade videregående skole i Trondheim og senere ved Kongsvegen videregående skole i Mo I Rana. Elever som valgte denne utdanningen, kunne etter avlagt fagprøve titulere seg som reparatør av motorsykkel. I dag er denne tittelen endret til motorsykkelmekaniker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg