mortifikasjon

Artikkelstart

Mortifikasjon, erklæring som innebærer at et bestemt forhold blir kjent «dødt og maktesløst».

Faktaboks

Uttale
mortifikasjˈon
Etymologi
av latin ‘død’ og -fikasjon

Privatrettslig mortifikasjon medfører at dokumenter som gir uttrykk for et krav, taper sin egenskap av omsetningspapir. Derved kan f.eks. en kreditor kreve betaling til tross for at et innløsingspapir er kommet bort eller ødelagt; en debitor kan ved mortifikasjon hindre at en innfridd fordring gjenoppstår på tredjemanns hånd ved at denne erverver gjeldsbrevet. Mortifikasjon skjer ved at den som ønsker mortifikasjon, får bevilling av Justisdepartementet til mortifikasjonssøksmål, stevning kan så uttas ved de alminnelige domstoler mot mulige rettighetshavere etter det dokument som søkes mortifisert.

Den som hadde vært utsatt for en ærekrenkelse, kunne etter straffeloven av 1902 kreve beskyldningen mortifisert ved dom hvis det hadde vært adgang til å føre sannhetsbevis, og dette ikke var gjort. Regelen ble ikke videreført etter at ærekrenkelser ble avkriminalisert da straffeloven av 2005 trådte i kraft 1. oktober 2015.

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Tor-Børge Bendiksen

Mortifikasjonsinstituttet i straffeloven § 253 ble ikke videreført i straffeloven av 2005. Det er således ikke lengre mulighet til å kreve ærekrenkende uttalelser mortifisert ved dom.

skrev Jon Gisle

Det er riktig! Jeg endrer. Takk for at du oppdaget dette! Mvh Jon Gisle

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg