Mortifikasjon, erklæring som innebærer at et bestemt forhold blir kjent «dødt og maktesløst».

Privatrettslig mortifikasjon medfører at dokumenter som gir uttrykk for et krav, taper sin egenskap av omsetningspapir. Derved kan f.eks. en kreditor kreve betaling til tross for at et innløsingspapir er kommet bort eller ødelagt; en debitor kan ved mortifikasjon hindre at en innfridd fordring gjenoppstår på tredjemanns hånd ved at denne erverver gjeldsbrevet. Mortifikasjon skjer ved at den som ønsker mortifikasjon, får bevilling av Justisdepartementet til mortifikasjonssøksmål, stevning kan så uttas ved de alminnelige domstoler mot mulige rettighetshavere etter det dokument som søkes mortifisert.

Den som hadde vært utsatt for en ærekrenkelse, kunne etter straffeloven av 1902 kreve beskyldningen mortifisert ved dom hvis det hadde vært adgang til å føre sannhetsbevis, og dette ikke var gjort. Regelen ble ikke videreført etter at ærekrenkelser ble avkriminalisert da straffeloven av 2005 trådte i kraft 1. oktober 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. januar 2016 skrev Tor-Børge Bendiksen

Mortifikasjonsinstituttet i straffeloven § 253 ble ikke videreført i straffeloven av 2005. Det er således ikke lengre mulighet til å kreve ærekrenkende uttalelser mortifisert ved dom.

14. januar 2016 skrev Jon Gisle

Det er riktig! Jeg endrer. Takk for at du oppdaget dette!

Mvh
Jon Gisle

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.